Забруднення річок і морів та зменшення рибного промислу України

Українські річки і два наших моря стрімко прощаються з населенням риб. Багато видів знаходяться під загрозою вимирання або вже зникли, і погана екологія - не головна з причин.

Міжнародні вчені-океанографи попереджають, що до 2050 року більшість видів риб в Світовому океані може зникнути. Все це - наслідок промислового рибного лову і загострення проблеми забруднення морів. За даними організації Greenpeace, в Світовий океан щорічно скидають близько 12 мільйонів тон пластикових відходів, що дорівнює потраплянню в воду щохвилини одної багатотонної вантажівки зі сміттям.

В Україні ж великі і малі річки несуть до моря величезну кількість сміття. А рівень забруднення Чорного моря - дев'яносто одиниць сміття на квадратний кілометр, що в два рази більше, ніж в Середземному морі.

Ще одна проблема через зміни клімату в останні роки: обміління або навіть повне зникнення частини малих українських річок.

За останні роки з Дніпра зникли 12 аборигенних видів риб - пропали цінні види осетрових, рідкістю стали традиційні мешканці наших водойм - короп, щука, лин, судак. Вилов біоресурсів в морях і річках України, згідно з офіційною статистикою, щорічно скорочується.

Державна екологічна інспекція регулярно фіксує випадки масової загибелі риби в різних областях України. Збитки від кожної такої еко-катастрофи становлять від декількох десятків тисяч до мільйонів гривень. Найчастіше мор риби відбувається через перевищення вмісту у воді нітратів і аміаку, які потрапляють у водойми з найближчих тваринницьких ферм або вимиваються разом з добривами з полів і сільгоспугідь.

Забруднення води пластиком хоч і не прямо, але теж впливає на якість і кількість риби у водоймах. Пляшки, стаканчики та інше сміття витісняють з води кисень і створюють умови для цвітіння отруйних синьо-зелених водоростей.

Поганий екологічний стан водойм - це тільки половина проблеми. Ситуація зі зникненням риби в Україні посилюється цілою низкою проблем, таких як браконьєрство та масове використання заборонених знарядь лову.

В Україні є близько 63 тис. великих і маленьких річок, сотні водосховищ, сотні тисяч ставків і майже півтора мільйони гектарів прісноводної води, які призначені для риборозведення, не кажучи вже про Чорне та Азовське моря. І якщо держава і суспільство не почнуть звертати увагу на ці проблеми, то в найближчі роки наша поки що багата водоймами країна ризикує залишитися без популяції риб, перетворивши річки, озера і моря в звалища сміття.

Звичайно, забруднення річок і морів та зменшення рибного промислу - не основна сьогоднішня проблема України, але це не применшує її гостроти і не означає, що потрібно відкладати її в довгий ящик і братися за її рішення, коли буде занадто пізно.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці