Проведено «перепис» популяції байбаків

Протягом літа представником державної екологічної інспекції Луганської області спільно з працівниками Старобільського ДЛМГ та громадськими помічниками проводився облік байбаків на території Новопсковського району.

Зазвичай облік здійснюється у такий спосіб: визначається площа перебування байбаків, на карту землекористування наносяться всі сімейні ділянки байбаків, визначається щільність поселень, а візуально (користуючись оптикою-біноклем) ведеться підрахунок кількості тварин у родині. Робота кропітка, має свої погрішності, але все ж таки дає змогу оцінити масштаби освоєння байбаками тієї чи іншої території. Учасники обліку вирішили у максимально стислі терміни охопити якомога більшу частину району, проїхавши його з кінця в кінець – від південної межі до північної.

Байбаки поселяються сім’ями і колоніями. Головним ворогом байбаків насамперед є хижаки – вовки та лиси. Свої нори, довжина яких може сягати 60 метрів, а глибина п’яти, вириті під кутом 50 градусів, байбаки облаштовують ґрунтовно і по господарські: там є «спальні», відхожі місця, навіть пологові камери. До речі, маленькі байбачки народжуються зовсім крихітними – вагою 23-29 грамів(мишенята!), але вже через місяць їхня вага збільшується вдесятеро.

Підрахували, що кількість байбаків га території місцевих угідь становить близько 535 голів, з урахуванням погрішності, звичайно. Серед них десь 316-320 дорослих байбаків та всі інші молодняк – одно – або дволітки. Поки ця кількість недостатня для того, аби байбак став об’єктом полювання. Порівняйте: за офіційними даними на початку 90-х років на території Новопсковського району налічувалось 1790 байбаків. А ще раніше за царських часів, лише промисловий забій становив сорок тисяч байбаків на рік. Тому заспокоюватися на нинішніх природоохоронних здобутках не варто. Адже боротьба за природу триває.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці