06 липня на території Новоайдарського ЛМГ Луганської області - Ахтирське лісове господарство виникла лісова пожежа

06 липня на території Новоайдарського ЛМГ Луганської області - Ахтирське лісове господарство виникла лісова пожежа, вогнем було охоплено приблизно 0,5 га лісу та  Капитанівське лісове господарство приблизно 5 га лісу.

Вже 7 липня лісова пожежа  охопила площу близко 85 га. У зв’язку з поривчастим вітром (до 20 м/с)  в післяобідній час виникло ще декілька осередків лісових пожеж (верховий), які розповсюдилися по лісу до житлового сектору селищ Вовче та Смолянинове Новоайдарського району. Силами ДСНС евакуйовано з житлових будинків с. Смолянинове та дачного кооперативу «Вовче озеро» 30 осіб (з них 13 дітей) та 30 осіб відселено.

На місці пожежі розгорнуто оперативний штаб та пункт життєзабезпечення. З моменту виникнення пожежі та даний час державні інспектори Інспекції постійно перебувають на місті події, в районі селищ Смолянинове, Вовче, Новоахтирка та Капітанове, контролюючи обстановку на території області, яка зазнала стихійного лиха, аналізуючи масштаби пожежі.

  08 липня до Луганщини прибув президент Володимир Зеленський, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, секретар РНБО Олексій Данілов, Голова ДСНС Микола Чечоткін та голова Нацполіції Ігор Клименко.  Президент спілкувався із постраждалими від пожежі і слухав доповідь щодо ситуації з лісовими пожежами в області та порядку їхньої ліквідації. На зустрічі з Володимиром Зеленським був присутній начальник Інспекції Анатолій Гацько, який із самого ранку знаходився в епіцентрі пожежі та приймав активну участь в обговоренні ситуації та її наслідків.

В цей же день у прес-центі Луганської обласної державної адміністрації під головуванням голови Сергія Гайдая відбулось засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, на якому розглядались питання «Про стан ліквідації великої лісової пожежі». Постійним членом цієї комісії є заступник начальника Інспекції Сергій Руденко. У зв’язку з цим, з самого початку забезпечено оперативний обмін інформацією з Управлінням з питань цивільного захист Луганської обласної адміністрації, ДСНС, поліцією, управлінням лісовими ресурсами, Держспоживслужбою, лабораторним центром МОЗ та органами місцевого самоврядування.

Оскільки в Інспекції, та взагалі в Луганській області відсутня пересувна лабораторія для здійснення контролю за станом довкілля, Інспекція отримує показники моніторингу стану атмосферного повітря в населених пунктах міст Сєвєродонецьк та Рубіжне від Луганського центру гідрометрології ДСНС у Луганській області та ДУ «Луганській обласний лабораторний центр МОЗ України», так станом 06 липня в атмосферному повітрі не спостерігалося перевищення гранично допустимих концентрацій (ГДК) забруднюючих речовин, 07 липня концентрація також знаходилась в межах норми, проте на 9 годину 8 липня 2020 року зафіксовано перевищення рівня ГДК (норма 5 мг/м3) оксиду вуглецю (угарний газ), яка становила 6  мг/м3 по м. Сєвєродонецьк та 8 мг/м3 по м. Рубіжне. О  10 годині вже спостерігалося перевищення у понад 3 рази вище норми у м. Сєвєродонецьк (16  мг/м3) та понад 4 рази у м. Рубіжне (21  мг/м3). Починаючи з 11 години ситуація почала стабілізуватися та о 13 годині концентрація угарного газу достигла меж норми.

09 липня триває гасіння окремих осередків тління на всій площі пожежі (орієнтовна площа пожежі складає близько 5 тис. га). Залишаються два основні окремі осередки пожежі в 23 кварталі Борівського лісництва ДП «Сєвєродонецьке ЛМГ» та загоряння на полігоні твердих побутових відходів комунального підприємства «Сєвєродонецьккомунсервіс» на площі близько 6 га (22 квартал Борівського лісництва ДП «Сєвєродонецьке ЛМГ»). Орієнтовно пожежею знищено 24 та пошкоджено 35 житлових будинків, всього - 59, також пошкоджено 80 дачних будинків. В результаті пожежі загинуло 5 осіб, 34 особи госпіталізовано (з них 15 дітей), 3 людини знаходяться на лікарняному, 34 надана медична допомога амбулаторно, без госпіталізації. Всього звернулося за медичною допомогою 71 особа.

Відповідно до протокольного рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 08 липня  2020 року №27 лісові пожежі в області класифікували, як надзвичайну ситуацію регіонального рівня природного характеру з загрозою поширення та набуття ознак надзвичайної ситуації державного рівня.

Працівники Інспекції на підставі постанови  СУ ГУНП в Луганській області були залучені 09 липня до участі у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 270 КК України (діяння, якщо воно спричинило загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки) у якості спеціалістів для проведення огляду місця події на території Новоайдарського району. Роботі цієї групи допомагав Коптер DJI inspire. Тривають слідчо – оперативні дії.

Станом на ранок 10 липня відкритого горіння не спостерігається, триває протока тліючої деревини в межах контрольованого периметра трьох окремих ділянок.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці