4 липня відзначається Міжнародний день дельфінів-полонених

4 липня відзначається Міжнародний день дельфінів-полонених, започаткований за ініціативи борців за права тварин, включаючи організацію із захисту китів і дельфінів (WDCS).

Екологи, природоохоронці, зоозахисники впродовж 9 років вимагають закриття всіх дельфінаріїв в країні. А також вважають неприпустимим використовувати тварин у військових цілях.

Першою країною в світі, що визнала інтелект дельфінів, стала Індія, уряд якої надав їм статус "особистостей, що не належать до людського роду", і заборонив їх виступи в дельфінаріях, акваріумах, океанаріумах. Скільки дельфінів в українських дельфінаріях – не знає ніхто. Офіційний реєстр китоподібних, що містяться в неволі, в Україні не ведеться. Хлорка, яка міститься у воді, викликає хвороби очей та шкіри дельфінів. Тварини, що звикли долати за добу понад 100 км, тісняться в басейнах. Внаслідок цього полонені дельфіни живуть вдвічі менше, ніж їхні побратими на волі. Більше половини китоподібних помирають у перші 2 роки адаптації в неволі, а перед кожним трюком дельфінів стоїть знущання та виснаження голодом.

З огляду на існування по всьому світу дельфінаріїв, ця дата є дійсно актуальною для дельфінів і біорізноманіття. На жаль, до цієї не вельми приємної дати приєднується і Україна. Адже лише в 2009 році на території сухопутної частини України було відкрито шість дельфінаріїв; дельфінарії на узбережжі Чорного і Азовського морів теж не завжди відповідають біологічним потребам дельфінів. Тварин з усією впевненістю можна назвати полоненими, адже вони спрямовано або випадково були відловлені браконьєрами.

Дельфіни – це високоорганізовані морські ссавці з власною мовою, які групуються у зграї та мають родини. У браконьєрських сітках частина дельфінів гине, частина травмує плавці, через потрапляння води до дихального клапану розвивається пневмонія, дельфін відчуває шок. Правила і норми утримання дельфінів в умовах неволі порушуються у всіх дельфінаріях України.

Всі дельфіни, які проживають на території України, занесені в Червону Книгу. Крім того, дельфіни охороняються Міжнародною Червоною Книгою, Червоною Книгою Чорного моря, Конвенцією про охорону китоподібних. Використання та відлов для комерційних цілей заборонений Законом України "Про Червону Книгу України". Міжнародна торгівля дельфінами регулюється Конвенцією про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори (СІТЕС).

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці