24 травня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин

          Цей день був заснований Міжнародною асоціацією проти експериментів на тваринах у 1979 році і підтриманий ООН.

        У різних країнах відбуваються різні масштабні просвітницькі акції та заходи, щоб привернути увагу громадськості до захисту тварин, приречених на досліди.

        Для проведення експериментів використовують тварин різних видів. Найчастіше об’єктами дослідів стають щурі, миші, примати, собаки, коти, кролики, жаби. Окрім того, використовують навіть мух, хробаків та інших комах. Переважно цих тварин спеціально розводять для проведення дослідів, чи передають з притулків для тварин, а окремі дикі види відловлюють для цих цілей з природних умов.

        Національне законодавство України оперує поняттям «експериментальна тварина», та дозволяє використання цих тварин у наукових експериментах, біологічному тестуванні, навчальному процесі лише в разі, якщо відсутня можливість заміни їх іншими альтернативними методами і об’єктами, та лише за наявності дозволу на проведення експериментальних досліджень над твариною. Окрім того, процедури, за яких існує небезпека травмування тварин або заподіяння їм гострих чи тривалих больових подразнень, проводяться лише в умовах знеболювання.

        Щорічно у світі використовується 50-100 мільйонів хребетних тварин.

        А Ви знали, що Аристотель та Ерасистрат були одними з перших, які проводили експерименти на живих тваринах?     

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці