«Ні одноразовим трубочкам!»

«Ні одноразовим трубочкам» - під таким гаслом вже не один рік йде жорстка боротьба з пластиковими соломинками. Ця кампанія почалася після того, як в інтернеті з'явилося відео, де з носа черепахи екологи дістають пластикову трубочку.
За даними екологів, одноразові трубочки складають п'яту частину пластика, який знаходять в світовому океані. За даними громадської організації One Less Straw ( "Однією трубочкою менше"), щороку в результаті проковтування шматків пластикового сміття в світі гине 100 тисяч морських тварин і близько мільйона морських птахів, а залишки трубочок складають значну частину цього пластика. Так, за оцінками, 70 відсотків птахів і 30 відсотків черепах мають вироби з пластика в стравоході, що в половині випадків веде до летального результату.

За статистикою, в одній тільки Америці, щодня використовуються, а потім викидаються до 500 млн соломинок. В ЄС щорічно використовується 36 млрд трубочок. Подумати страшно, що довжина всіх пластикових трубочок, яких за один день викидають в США в 2,5 рази більше периметра планети Земля.



Не втішні цифри. І найважливіше в цьому те, що пластикові соломинки не підлягають вторинній переробці, тому що вони не позначені утилізаційних трикутником. Іншими словами, вони будуть збиратися на звалищах, потраплять в океан і в підсумку завдадуть шкоди нашій планеті.

Напевно, правильно було б дозволити продавати пластикові трубочки тільки в аптеках, так як вони дійсно можуть бути корисні тільки людям з обмеженими можливостями, у всіх інших випадках можна споживати напої і без соломинок. Адже найчастіше ми використовуємо трубочку, наприклад, коли п'ємо каву, тому що недавно відбілили зуби і не хочемо, щоб на них з'явився кавовий наліт. Або, тому що, не хочемо псувати помаду.

Екологи пророкують, що до 2050 року в Світовому океані буде більше пластика, ніж риби. Соломинка здається такою маленькою і нешкідливою, а на ділі приносить величезну шкоду!

Чи є якась альтернатива, запитаєте ви? Звичайно! Їх не так вже й багато, але вони є. Наприклад, соломинки, які компостують, вони виготовлені зі смоли, виробленої із кукурудзяного крохмалю. Можна використовувати багаторазову трубочку з бамбука, металу або скла. За ними досить легко доглядати, а мити зсередини спеціальним йоржиком.

І пам'ятайте, що кожен з нас може внести свій внесок у поліпшення екології. Наприклад, при замовленні коктейлю або соку попередьте офіціанта, що вам не потрібно приносити трубочку. Інакше її дадуть вам разом з напоєм, і навіть якщо ви нею не скористалися, то вона все одно виявиться на звалищі. Майбутнє нашої планети в руках кожного з нас!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці