20 березня Міжнародний день без м'яса

20 березня відзначають Міжнародний день без м'яса. Міжнародний день без м'яса (International Day Without Meat) багато країни відзначають з 1985 року.

У цей день магазини і ресторани відмовляються від продажу м'яса, а активісти пропагують вегетаріанство, а також ідеї співчуття тваринам і захисту навколишнього середовища.

У деяких країнах свято отримало державну підтримку: наприклад, у Шрі-Ланці представники влади настійливо рекомендують власникам супермаркетів утриматися від м'ясних продуктів.

Згідно зі статистикою, людство щорічно вбиває більше 60 мільярдів тварин (без урахування риб, членистоногих і молюсків) з метою вживання їх в їжу. У той же час близько мільярда людей на планеті голодують і відчувають брак чистої питної води, а перехід на вегетаріанську їжу міг би вирішити цю проблему. Для виробництва одного кілограма м'яса сьогодні необхідно більше 10 кілограмів зерна та понад 15 літрів води. З урахуванням світового обсягу виробництва м'яса тієї кількості зернових, яке використовується для цього, вистачило б, щоб прогодувати всіх голодуючих жителів планети. Окрім того, тваринництво виробляє 18 відсотків газів, що викликають парниковий ефект; це більше , чим всі види транспорту разом узяті. Крім того, знищення лісів для створення нових пасовищ і виснаження земель під кормовими культурами не найсприятливішим чином позначаються на біосферу планети.

До речі, у світі відзначаються ще два схожих свята. 1 жовтня вважається Всесвітнім днем вегетаріанства, а 1 листопада, в річницю створення «веганські суспільства», святкується Міжнародний день вегана.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці