Інтерактивна мапа сміттєзвалищ

У вересні 2016 році Міністерство екології та природних ресурсів України розробило електронну карту, а потім і мобільний додаток – Інтерактивну мапу сміттєзвалищ (www.ecomapa.gov.ua). На мапі громадяни позначають, де бачили сміттєзвалище, та додають його фото (за бажанням). Система сама визначає, кому належить дана ділянка, і автоматично надсилає звернення місцевим адміністраціям.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про відходи», органи місцевого самоврядування забезпечують ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів, тобто сміттєзвалище має прибирати місцева влада, якій і переадресовується звернення.

Відповідно до чинного законодавства, якщо протягом місяця місцева влада не надає відповіді або не прибирає сміттєзвалище – тоді вже Державна екологічна інспекція України виходить на перевірку і штрафує посадових осіб місцевої влади, де виявлено сміттєзвалище, та видає припис на прибирання сміттєзвалища.

Але це згідно законодавства, але на практиці сміттєзвалища інколи залишалися неприбраними, а відповіді були цинічні: «Ліквідація сміттєзвалища знаходиться на контролі селищної ради».

Що робити, якщо ви отримали таку відповідь чи якщо ваше звернення ігнорують? Звертатися до Державної екологічної інспекції.

Державна екологічна інспекція – єдиний орган, який штрафує за сміттєзвалища та надає приписи на їх усунення.

При виявленні сміттєзвалища, інспектори Державної екологічної інспекції надають припис відповідному власнику території зі сміттєзвалищем (сільраді, міськраді тощо) на його ліквідацію у конкретні терміни. Якщо припис не виконується, то відповідні посадові особи притягуються осіб до адміністративної відповідальності по ст. 188-5 КУпАП (від 255 до 765 грн на посадову особу).

Альтернативний алгоритм по сміттєзвалищу наступний:

1) Фотографуєте сміттєзвалище з геокоординатами або чіткою прив’язкою до місця (наприклад вихід з парку, яке розташоване в місті Х на вулиці Y).

2) Залишаєте звернення до Державної екологічної інспекції у Луганській області – 93400, м. Сєвєродонецьк, вул. Гагаріна, 93, e-mail: lug@dei.gov.ua або на гарячу лінію Державної екологічної інспекції у Луганській області (06452) 3-02-90

Я помітив стихійне сміттєзвалище, що розташоване за адресою (опис, де розташоване сміттєзвалище або його координати), що порушує Закон України «Про відходи». Прошу вжити заходів для надання припису відповідним органам місцевого самоврядування на ліквідацію даного сміттєзвалища, а у випадку його неліквідації у встановлений приписом термін – притягнути винних осіб до адміністративної відповідальності.

Звернення може бути подано як окремою особою (індивідуальне), так і групою осіб (колективне).

У зверненні має бути зазначено прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

Письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Яким з двох варіантів варто користуватися – вибирайте самі.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці