Знову палять суху траву

З приходом тепла на території Луганської області громадяни продовжують бездумно та безконтрольно спалювати на власних присадибних ділянках сміття, суху траву, листя та чагарники, тим самим провокуючи масштабні пожежі у природних екосистемах.

Такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні. Однак, попри заборони та штрафи, с початком весни (а це тільки початок березня) кількість випадків випалювання сухої трави зростає.

Шкода від спалювання сухої трави багатолика та вкрай небезпечна. До складу диму від спалювання сухої рослинності та її залишків входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. Крім того, такі пожежі призводять до руйнування ґрунтового покриву, загибелі ґрунтоутворюючих мікроорганізмів.

Нагадуємо, що Кодексом України про адміністративні правопорушення статтею 77-1 “Самовільне випалювання рослинності або її залишків” передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170,0 до 340,0 грн.) і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850,0 до 1190,0 гривень).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду,  тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340,0 до 680,0 грн.) і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1190,0 до 1700,0 гривень).

Шановні мешканці Луганської області! Пам’ятайте про шкоду, яка завдається природі внаслідок самовільного випалювання сухої рослинності та її залишків!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці