Цивілізоване полювання та браконьєрство

Полювання з'явилось і почало розвиватись разом із першою людиною. Це було одним із перших засобів видобутку їжі й одягу. Одним з пам'ятників, які частіше знаходять при розкопках, є предмети побуту мисливців. Тому можна зробити висновок на скільки велику роль воно відігравало в житті людини. Але чомусь так буває, що коли з'являється будь-яка галузь, то в ній обов'язково з'являються правопорушення. Злочини, пов'язані з полюванням, мабуть, є одними з перших видів злочинів, які почала чинити людина. На жаль, природні багатства людина витрачає не завжди розумно. Тому ми все більше і більше втрачаємо прекрасні види звірів в птахів. Необхідно розрізняти цивілізоване полювання і браконьєрство.

Під незаконним полюванням розуміється полювання з порушенням будь-яких правових норм у сфері регулювання полювання. Незаконне полювання - часто просте вбивство тварин без відшкодувань на відтворення популяцій мисливських видів, територіальних громад та мисливських господарств. Головна мета браконьєрів - просто вбити. Крім того, воно спричиняє за собою не тільки непоправну шкоду екологічним ресурсам, а також може бути небезпечна для життя самої людини. З причини того, що дуже часто браконьєри виробляють полювання не склавши техніку безпеки на полюванні, що спричиняє до непоправних людських жертв не тільки самих браконьєрів, але й непричетних людей. Цивілізоване ж полювання є формою організованої активності мисливців, роботою і послугою мисливських господарств (зокрема й УТМР). Вся подібна діяльність відбувається в межах законів, у тому числі в Україні — відповідно до законів України " Про охорону навколишнього природного середовища" та " Про мисливське господарство та полювання". Тому, відправляючись на полювання, не забутьте придбати відстріляну картку, взяти з собою мисливський квиток, картку обліку добутої дичини, дозвільні документи на рушницю і обов'язково дотримуйтесь лімітів використання мисливських тварин державного мисливського фонду у сезон полювання, тобто кількість дичини, яку має право вполювати один мисливець за один день у мисливському господарстві. Відповідно до Наказу Міністерства екології та природних ресурсів України від 09.07.2018 №248 " Про встановлення Норм відстрілу інших мисливських тварин, віднесених до державного мисливського фонду, у сезон полювання 2018/2019 років" встановлені такі норми відстрілу:

- норець великий - 2;

- качки - 5;

- лиска - 6;

- кулики - 10;

- голуби - 10;

- гуски - 3;

- куріпка сіра - 3;

- фазан - 3;

- перепел- 15;

- кріль дикий - 1;

- Заєць - русак — 1.

У разі не дотримання лімітів використання мисливських тварин державного мисливського фонду у сезон полювання настає відповідальність згідно зі статтею 91-2 КУпАП “Перевищення лімітів та нормативів використання природних ресурсів” та тягне за собою накладання штрафу на громадян від трьох до вісімнадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від дев'яти до тридцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Інспекція також попереджує про відшкодування збитків, унаслідок вбивства тварин.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці