Міжнародний день журавля

12 вересня проводиться Міжнародний день журавля. Дата на 2021 рік. Відзначається в 2-гу неділю вересня. Ці вересневі заходи у другий декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

Ці рідкісні і дуже красиві птахи мають унікальну та багату історію - перші предки журавлів жили ще за часів динозаврів, тобто 40-60 мільйонів років тому.

Зараз представники роду птахів сімейства справжніх журавлів, мешкають в Європі, Азії, Північній Америці і Австралії. Всі види так чи інакше пов'язані з водними і заболоченими територіями. Це соціальні птиці, які живуть великими групами, зграями, при цьому, журавлі - моногамний вид, тобто одна пара на все життя. Деякі види журавлів постійно живуть на одній території, а інші сезонно мігрують. Що примітно, пари зазвичай відкладають два яйця в кладці, при цьому - обоє батьків піклуються про пташенят до 10 місяців після вилуплення. Середня тривалість життя журавля в дикій природі складає від 20 до 30 років.

Найменший з видів журавлів - журавель степовий, найвищий - індійський журавель, найважчий - японський журавель.

Журавлі, що мешкають в Європі і Азії, під час польоту можуть досягати висоти до 10 км.

Міжнародний День журавля відзначають в Україні, Казахстані, Туркменістані, Азербайджані, Росії та деяких інших країнах. Свято є екологічним заходом. Вперше свято було ініційовано у 2002 році робочою групою з євразійських журавлів разом з Союзом захисту птахів. Дата свята, як правило збігається за часом з щорічними обліками журавлів, які проводяться в предотлетний період.

Святкові заходи в різних країнах можуть супроводжуватися фестивалями і відповідними акціями, екскурсіями на місця осінніх скупчень цих птахів, конкурсами та фотовиставками, присвяченими журавлів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці