5 вересня - День тропічних лісів Амазонки

Ці вересневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

Амазонія займає територію Амазонської низовини і розташована по обидва боки екватора. В умовах вологого екваторіального клімату тут сформувалась зона вологих екваторіальних лісів, яку в Південній Америці називають сельвою, що в перекладі означає «ліс».

В тропічних лісах цього материка налічується понад 40 тисяч видів рослин – найбільше серед усіх лісів нашої планети. Дерева у сельві можуть досягати до 100 м у висоту і утворювати до 12 ярусів. Відповідно тваринний світ Амазонії також відрізняється багатством і різноманітністю.

Сельву справедливо називають «легенями планети». Понад третини всього кисню, що виробляється зеленими рослинами всієї планети, надходить в атмосферу з лісів Амазонії. Крім того, ці ліси відіграють важливу роль у формуванні клімату та водного режиму не тільки в межах материка, а й у всьому світі.

 В результаті інтенсивної господарської діяльності тільки за останні кілька десятиліть людина знищила 70% лісів в межах Амазонії. Така діяльність людини призвела до порушення крихкої екологічної рівноваги природного комплексу амазонських лісів. Якщо кілька десятків років тому в сельві було зосереджено близько третини всіх живих організмів, що населяють Землю, то за останні роки багато видів рослин і тварин тут повністю зникли.

Особливого удару по екологічній рівновазі завдає вирубка цінних порід дерев та зведення лісів. В результаті такої діяльності залишки деревини після вирубок вкривають величезні площі і в умовах теплого вологого клімату швидко піддаються гниттю. Такі процеси разом із спалюванням великих площ лісу призводять до підвищення концентрації вуглекислого газу в повітрі, що підсилює парниковий ефект, сприяючи глобальному потеплінню.

Багато вчених екологів б’ють на сполох, попереджаючи про можливість перетворення амазонського вологого лісу на посушливу савану, якщо не вжити відповідних природоохоронних заходів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці