21 червня-Всесвітній день жирафа

Щорічно 21 червня відзначається важлива екологічна подія – Всесвітній день жирафа. Захід організований Giraffe Conservation Foundation. Всесвітній день жирафів спрямований на підвищення обізнаності та висвітлення проблем, з якими жирафи стикаються в дикій природі.

Зовнішність жирафа неможливо сплутати ні з якою іншою твариною. Своєю вагою (750-900 кг) ця тварина змагається навіть з биком. Але, дивлячись на неї, важко повірити, що жираф такий важкий. Виглядає він витончено за рахунок неймовірно довгої гнучкої шиї, довжина якої може досягати декількох метрів, а загальний зріст жирафа 5-6 метрів.

Жирафи – високі тварини. Це дає їм панорамний зір, тобто їхній зір набагато ширший. Це допомагає виявляти хижаків та шукати водопої та дерева здалеку. Жирафи вміють швидко бігати та в разі гострої небезпеки можуть бігти галопом зі швидкістю від 32 до 60 км/год. Тобто, на короткій відстані вони можуть перегнати коня.

                                                                          ЦІКАВІ ФАКТИ:

- Серце жирафа важить понад 10-12 кілограмів.

- Окрас кожного жирафа унікальний, як відбиток пальця людини.

- Найвища тварина вміє повертати голову на 360 градусів.

- Жирафи сплять не більше двох годин на добу.

- Жирафи вміють мукати, шипіти, гарчати і свистіти.

- Язик жирафи чорного кольору та найдовший у тваринному світі – він може сягати 50 см.

- Довгі ноги жирафів дозволяють їм робити кроки до 4 м і завдавати смертельних ударів міцним великим копитом.

- Вік жирафа можна визначити за кольором плям на шкірі – чим вони темніші, тим старіше.

На сьогодні на земній кулі залишилося приблизно 90 тисяч жирафів. Скорочення їх кількості на 40% пов’язане з військовими діями, браконьєрством та збільшенням територій сільського господарства. Тому щорічно по всьому світі в зоопарках, школах та інших установах проводяться заходи, спрямовані на підтримку цих цікавих тварин, поширення інформації про проблеми існування їх в дикій природі.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці