17 червня - Усесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами

17 червня відзначається Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами, який було проголошено Генеральною Асамблеєю ООН. Саме в цей день у 1994 році в м. Париж (Франція) була прийнята Конвенція Організації Об’єднаних Націй про боротьбу з опустелюванням у тих країнах, що потерпають від серйозної посухи та/або опустелювання. Ця Конвенція є однією з найбільших міжнародних угод природоохоронного спрямування поряд з Конвенцією ООН про біологічне різноманіття та Рамковою конвенцією ООН про зміну клімату. Її метою є консолідація світових зусиль для боротьби з різними видами деградації земель під впливом природних та антропогенних чинників.

Опустелювання – це один з найбільш тривожних світових процесів деградації навколишнього середовища. Воно загрожує здоров’ю та джерелам засобів до існування більше 1 млрд. людей. Причинами опустелювання є зміна клімату планети, зокрема, глобальне потепління, а також негативний вплив діяльності людей на навколишнє середовище.

Проблема деградації земель в Україні є актуальною та гострою. Це і загальне зниження родючості ґрунтів через ерозію, засолення та осолонцювання, підкислення, забруднення та підтоплення значних територій. Саме тому, Україна приєдналася до Конвенції в 2002 році, згідно із Законом України від 4 липня 2002 р. №61-IV «Про приєднання України до Конвенції Організації Об'єднаних Націй про боротьбу з опустелюванням у тих країнах, що потерпають від серйозної посухи та/або опустелювання, особливо в Африці».

Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою покликаний звернути увагу людей на необхідність міжнародного співробітництва для ефективної боротьби з опустелюванням і засухою в природі.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці