16 червня-Всесвітній день морських черепах

16 червня проводиться Всесвітній день морських черепах. Святкування відбувається під керівництвом міжнародної організації з охорони дикої природи, яка називається World Wildlife Fund – Світовий фонд дикої природи. Ця структура займається охороною представників дикої природи та видів, що перебувають під загрозою зникнення. WWF має представництва у різних країнах та сприяє створенню максимально гармонічних відносин між природою та людством. Їхня мета привернути увагу людства на проблеми, з якими стикаються ці мешканці моря, а також сприяти посиленню заходів щодо охорони морських черепах.

Сьогодні в світі відомо сім видів морських черепах і шість з них знаходяться під загрозою зникнення. Ці істоти, по-своєму прекрасні. Морські черепахи незграбні на суші, але витончено ковзають в воді за допомогою ластоподібних передніх кінцівок і обтічного панцира. Морські черепахи в період активності часто спливають на поверхню, щоб подихати. При зниженому метаболізмі, під час відпочинку деякі види можуть залишатися під водою кілька годин.

Зверху морських черепах захищає карапакс - спинний щит панцира. Він опуклий і складається з кісткової основи і рогових щитків. Такий же склад має і плоский брюшний щит панцира черепахи, званий пластроном. Колір карапакса переважно коричневий зі смугами, темними і світлими плямами. Знизу він жовтий або білий. Таке розфарбування допомагає черепасі маскуватися серед строкатих коралів на дні і на тлі світлої поверхні води. На відміну від сухопутних, морські черепахи не можуть втягувати голову під панцир, зате їх тіло більш пристосоване до плавання. У морських черепах великі верхні повіки, які захищають очі при пошуку їжі серед коралів.

У дорослих морських черепах є кілька природних ворогів, в основному це великі акули. Риби, собаки, птахи, єноти, краби та інші хижаки полюють на яйця і маленьких черепашок. Стихійні лиха також можуть серйозно вплинути на виживання морських черепах. Наприклад, в 2004 році більше половини гнізд черепах на узбережжі Флориди були змиті ураганами. Популяції морських черепах можуть постраждати також через різкі похолодання.

Безсумнівно, найбільшою загрозою для морських черепах є діяльність людей. Через сміття, штучне освітлення і нічну активність людей на пляжі самки бувають змушені повернутися в море, не відклавши яйця. Деякі морські черепахи вмирають, проковтнувши пластикове сміття, яке вони приймають за їстівних медуз. Тисячі морських черепах щороку заплутуються і тонуть в сітках креветочних траулерів. Деякі люди незаконно збирають черепашачі яйця для продажу у вигляді афродизіака. Чисельність морських черепах в минулому столітті скоротилася більш ніж на 80% в основному за рахунок торгівлі їх панциром.

Всесвітній день морських черепах повинен розповісти всім про скорочення життєвого середовища та скорочення чисельності цих дивовижних істот.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці