ДЛЯ ЧОГО СОРТУВАТИ СМІТТЯ

Сміття - одна з головних проблем нашої екології. Щороку в світі викидається величезна кількість предметів, що забруднюють атмосферу і грунт, що вбивають живі організми. Адже практично кожна річ коли-небудь стає відходами. І незабаром планета може перетвориться в один великий смітник, вся поверхня якого буде всіяна щільним шаром сміття.

Сортування сміття - мінімальний і посильний внесок у збереження і поліпшення екологічної ситуації як на всій планеті, так і в нашій країні. Правильно сортуючи сміття та побутові відходи, багато з яких можна використовувати для переробки або отримання енергії, можливо скоротити негативний вплив сміття і відходів на навколишнє середовище, грунт, підземні і поверхневі води.

Несортоване сміття неможливо переробляти, тому його відвозять на звалища, де воно накопичується і забруднює навколишнє середовище. Дуже часто сміття вивозять навіть в не призначені для цього місця, утворюючи незаконні звалища. Існує сміття, яке не розкладається або розкладається дуже довго:

скло – понад 1000 років;

алюмінієві банки - 500 років;

електричні батарейки - 110 років;

пластмаса, фольга, цегла - 100 років;

взуття - 10 років;

одяг - 2-3 роки;

папір - 2 роки;

картон - 3 місяці.

Як ми бачимо, частина відходів в нашому сміттєвому кошику переживе кілька наших поколінь і заповнення сміттям поверхні всієї планети - питання часу.

Існує три основних етапи сортування сміттєвих відходів: - відділення харчових відходів від побутових; сортування побутових відходів, що підлягають переробці; - утилізація біовідходів (листя і гілки дерев, сіно і інше).

Для чого ж потрібно сортувати сміття? Для того, щоб:

1. Зменшити кількість сміття, яке не йде на переробку і вторинне використання, а закопується на спеціальних полігонах для «поховання» мусора. Чим більше сміття повертається у виробничий цикл, тим менше полігонів потрібно для його поховання.

2. Знизити витрати на вивезення сміття. Чим більше ми сортуємо сміття і чим більше старих предметів відправляємо на вторинне використання, тим менше відходів залишається в контейнері і тим менше треба платити за їх вивезення.

3. Економити енергію і природні ресурси. Наприклад, ПЕТ-матеріал можна переробляти аж до 30 раз, а скло переробляється нескінченну кількість разів.

4. Скоротити негативний вплив сміття і відходів на навколишнє середовище, грунт, підземні і поверхневі води. Розкладаючись, такі відходи отруюють ґрунт, а разом з нею і всі рослини, ягоди, дерева і квіти, що ростуть або зійшли на ньому. В результаті ягоди і плоди, дерева, а також вода з джерел стає не придатними для вживання.

Турбота про екологію - це відповідальність не лише держави або громадських організацій, а й кожної окремої людини. Тому, Державна екологічна інспекція у Луганській області закликає всіх громадян бути більш свідомими в даному питанні.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці