Тунець може досягати у вазі понад 680 кг,
в довжині понад 4,5 метра. Найбільший блакитний тунець, коли-небудь спійманий
спінінгом, був виловлений біля берегів Нової Шотландії в 1979 році. Рекордна
риба важила 678,5 кг. У січні 2001 року, на японському рибному ринку, виловлена
200 кілограмова риба була продана за 173 600 доларів. У 2012 році в Японії
виловлений тунець вагою в 222 кг був проданий за рекордну суму - 1 млн 760
тисяч доларів.
Блакитний тунець, той що плаває з
відкритим ротом, одна з найбільш швидкісних риб океану, його швидкість досягає
70 км на годину і він цілком може перетнути Атлантику за 30 днів. Це стає
можливим завдяки ряду фізичних характеристик: величезний хвіст забезпечує
потужне прискорення, звужена форма тіла мінімізує опір середовища. Для кращого
обтікання тунець складає деякі плавці в спеціальні отвори, а інші ховає в
поглиблення на тілі. На відміну від інших порід риб, тунець здатний збільшити і
підтримувати температуру тіла на декілька градусів вище температури
навколишньої води і може бути класифікований як «теплокровна тварина».
Раніше тунця не сприймали як рибу. Колір
м’яса у тунця не блідий, як у всіх риб, а яскраво-червоний, як у яловичини. Цим
незвичайним забарвленням тунець зобов’язаний виробляємому міоглобіну -
речовині, яка виробляється в м’язах для того, щоб організм міг витримувати
високі навантаження. Він і забарвлює м’якоть тунця в червоний колір. Оскільки
тунець рухається багато і швидко, то і міоглобіну виробляється в його організмі
в рази більше, ніж у інших риб. В тунці дуже багато корисних речовин,
наприклад, найбільша кількість білка міститься саме в ньому, до 22-26%. Крім
цього, риба багата вітамінами, макро- і мікроелементами. В тунці характерна
підвищена присутність фолієвої кислоти, поліненасичених жирних кислот омега-3 і
омега-6. Тунець вважається одним з кращих натуральних джерел фосфору, кальцію і
вітаміну D. Енергетична цінність на 100 гр натурального тунця 110-140 ккал. У
США на частку туни, американська назва тунця, доводиться більше п’ятдесяти
відсотків всіх рибних консервів, що випереджає заготовку фермерського і дикого
лосося.
В даний час більше 80 держав займається
тунцевим промислом. У всіх океанах діють тисячі тунцеловних кораблів, а в
Індійському і Тихому океанах обсяг тунцеловних потужностей ще й зростає. З
огляду на ці факти, Генеральна Асамблея ООН на своєму 55-му пленарному
засіданні 7 грудня 2016 року, прийняла резолюцію A/RES/71/124 і пропонує всім
державам-членам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй, інших
міжнародним і регіональним організаціям і громадянському суспільству, включаючи
неурядові організації, належним чином відзначати Всесвітній день тунця, який
проголосила відзначати 2 травня. Це рекомендується робити відповідно до
національних пріоритетів, щоб підвищувати обізнаність про цінності тунця, про
загрози, з якими стикаються тунцеві популяції, і про економічні та соціальні
переваги сталого управління тунцевим запасами, а також ділитися передовими
напрацюваннями в цій сфері.