Інспекція в черговий раз закликає не купувати Первоцвіти, які вже сьогодні знаходяться на межі вимирання

Із приходом весни і перших сонячних днів надзвичайно великих масштабів набуває проблема торгівлі первоцвітами. Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Розпускання квітів у них відбувається ще до появи листків на деревах. У багатьох первоцвітів забарвлення яскраве, весняне. Квіти золотисті, блискучі, неначе сонце, голубі, як весняне небо, бузкові та білосніжні.

Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася. Рослини, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку. Ці рослини підлягають суворій охороні згідно з Положенням про Червону книгу України. Їх не можна зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин.

Первоцвіти прекрасні, але тільки в їх природному середовищі існування, адже зірвані квіти «живуть» лише кілька днів. Щороку перші вісники весни стають жертвами «людської любові». Купуючи ці красиві квіти, Ви підштовхуєте браконьєрів до ще більш масштабного збору в наступні роки.

Державна екологічна інспекція у Луганській області (далі – Інспекція) велику увагу приділяє заходам державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу.

Так 18.04.2019 співробітниками Інспекції під час рейдової перевірки міста Сєвєродонецьк Луганської області було встановлено, що громадянин здійснював незаконну торгівлю ранньоквітучими об’єктами рослинного світу, а саме букети Тюльпану Дібровного, без відповідних дозвільних документів. Даний факт є порушенням ст. 9, 10 Закону України «Про рослинний світ».

За даним фактом складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 2 ст. 88-1. Матеріали адміністративної справи направлено до суду для прийняття заходів реагування відповідно до чинного законодавства.

Інспекція в черговий раз закликає не купувати Первоцвіти, які вже сьогодні знаходяться на межі вимирання.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці