20 травня - Всесвітній день бджіл

20 травня за ініціативою ООН, відзначається Всесвітній день бджіл. Рішення про відзначення цього Дня було прийнято ГА ООН 20 грудня 2017 року. Ініціатором виступила Словенія, яка і запропонувала, щоб цей день відзначався в травні, коли медоносні бджоли в Північній півкулі є найбільш активними, а потреба в запиленні є найвищою. Окрім того, 20 травня 1734 року народився словенський бджоляр, засновник сучасного бджільництва Антон Янша. Мета Дня - підвищити обізнаність про важливість бджіл та інших опилювачів і допомогти вжити заходи для забезпечення виживання бджіл на благо всього людства.

В Україні бджільництво було відоме з давніх-давен, щоправда, звичних вуликів тоді не було, й за медом доводилося лазити на дерева. Звали таких збирачів меду бортниками. Найбільше бортництвом славились Чернігівщина й Полтавщина. Мед уживали не тільки як цінний харчовий продукт, але і як обрядову страву. Медом і воском сплачували данину. У великій кількості вони йшли на експорт у близькі й віддалені країни – Візантію, Італію, Францію, німецькі землі, через Каспій – аж до країн Сходу. Літописні джерела зберегли відомості, що в 945 році княгиня Ольга при обміні дарунками з візантійським імператором Костянтином отримала від нього золото, срібло, дорогоцінний посуд, а йому дарувала віск, мед, а також челядь.

Й нині наша країна належить до країн-лідерів з виробництва меду. У 2018 році, за даними Державної служби статистики, з України було експортовано 49,4 тис. тонн меду, у тому числі до країн Європи – 38,7 тис. тонн. Проте ось уже кілька десятиліть вчені у всьому світі відзначають тривожне зниження числа як домашніх бджіл, так і їх диких родичів. Якщо така тенденція збережеться, бджоли як вид можуть зникнути всього через 17 років. З-за цього неможливо буде розводити до третини найважливіших агрокультур. Уявіть собі світ без бджіл — наші супермаркети наполовину спорожніють. Вчені пояснюють вимирання бджіл відразу декількома причинами — це і поширення бджолиних хвороб та використання пестицидів, і поява генетично модифікованих зернових культур, а також вплив електромагнітного випромінювання, у тому числі від мільйонів мобільних телефонів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці