Немов
ліхтарики яскраві в траві розкидані рясні, кульбабок усмішки ласкаві нас
зігрівають навесні (Валентина Хлопкова).
У цього свята немає
особливої мети або глибокого філософського посилу. Просто в цей день прийнято
згадувати і звертати уваги на рослини, період цвітіння яких припадає на
середину травня.
Кульбаба – це лікарська
рослина, вона цілюща й дуже корисна. Від великої кількості недуг і
захворювань вже давно застосовують терапевтичні властивості
кульбаби. Кульбаба з’являється ранньою весною і є однією із зовсім
невеликої кількості рослин, які здатні починати цвітіння ранньою весною і
закінчувати пізньої осені.
На просторах України
росте близько двохсот видів кульбаби, особливо поширена кульбаба лікарська, різновидів якої близько ста.
Впізнати її не складно по жовтих квітках на прямо-стоячих стеблах заввишки
близько 20-30 сантиметрів, що після цвітіння перетворюються в так званні
“парашутики”.
Кульбаба, завдяки
глибокому корінню, витягає воду ближче до поверхні, чим допомагає рослинам з
більш дрібними коріннями. Це дуже цілюща рослина, яка здатна позбавити людину
багатьох недуг. Причому, використовуються практично всі її частини: і
квіти, і листя, і стебла, і навіть коріння. Також кульбабу застосовують в
кулінарії у вареннях, салатах, борщах, вітамінних асорті.
А Ви знали, що у Львові
на площі Галицькій є фонтан
«Кульбаба», а на Центральній площі Чернівців пропонували встановити
пам’ятник Кульбабі?