Сортувати - це справа кожного

10 квітня 2019 року у бізнес-центрі «Green Town» відбувся тренінг «Схід Сортує» для середніх шкіл Сєвєродонецька з приводу актуальності та правильності сортування відходів.

На сміттєзвалищах відходи зберігаються та накопичуються роками. Так, щоб повністю розклалася металева бляшанка, потрібно близько 50 років, а скляна пляшка – приблизно 1000. Кинутий на землю сигаретний фільтр розпадатиметься до 3 років, губка для миття посуду – 200, а викинутий підгузник – до 500 років.

При цьому обсяги відходів можна було б значно зменшити, якби частина побутових відходів потрапляла на переробні заводи. Так, звичайну паперову упаковку з-під пластівців можна переробити 7 разів, а 60 кілограмів такого паперу рівноцінні одному дереву.

Сьогодні у нас є підприємства, де, зокрема, переробляють метал, пластик, скло та папір. Проте, щоб вивозити сміття на переробку, потрібно його попередньо відсортувати.

Серед сучасної молоді сьогодні є безліч ініціативних та небайдужих громадян по всій Україні. Їх кількість та можливості зростають, а надії та прагнення розповсюджуються.

Члени команди Zero Waste School Сєвєродонецьк, у складі вчителя географії та екології СЗШ №5 Алли Миколаївни Бабенко і учнів одинадцятого класу Софії Решетило (капітана команди), Анни Коваленко, Євгена Гетьмана і Деміда Сінченка, які минулого року стали переможцями проекту «Zero Waste School», розповіли про свій досвід сортування сміття.

Активісти впевнені, що так само можна організувати сортування відходів вдома, в кожному навчальному закладі та навіть заробити на цьому кошти. «Прибирати власне місто, сортувати сміття – це не соромно, а навпаки, необхідно, оскільки ми тут живемо, а в майбутньому будуть жити наші діти та наступні покоління» - говорять учасники команди.

В тренінгу прийняли участь представники Державної екологічної інспекції у Луганській області, а саме перший заступник Ганна Федорченко та начальник відділу організаційно-аналітичної діяльності, документування, контролю, забезпечення діяльності і взаємодії з громадськістю та ЗМІ Тетяна Ковальова. Ганна Федорченко вкотре закликала підтримати екоактивістів, які власним прикладом доводять, що організація сортування відходів посильне завдання для кожного. Коли людина розуміє, для чого саме їй займатися сортуванням відходів, бачить результат такої діяльності, це стає для неї гарним стимулом. У цьому відношенні легше з дітьми: вони готові сприймати як належне те, що відходи слід сортувати, і можуть позитивно вплинути навіть на старше покоління.


У Великій Британії саме діти змогли змінити ситуацію із налагодженням сортування. У школах їх змалечку привчали сортувати сміття, вони приходили додому і розповідали, як сортувати відходи, вже батькам. Тому налагодити роздільне збирання у школах у чомусь навіть простіше, ніж у будинках.

Тетяна Ковальова розповіла про юридичні аспекти поводження з відходами в нашій країні, про відповідальність, яка передбачається за ці порушення, а також навела статистичні дані щодо виявлених Інспекцією протягом минулого року та минулого періоду цього року порушень в сфері поводження з відходами та прийняті Інспекцією санкції.

Зміни починаються саме з голови кожного українця, який любить свою країну та готовий боротися за неї та її майбутнє. Будьте ЕкоСвідомими, змінюйте світ і залучайте своїх близьких та друзів до правильного поводження з побутовими відходами.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці