Самовільне випалювання сухої рослинності та її залишків суворо заборонено!

Щороку навесні та восени починається сезон паління листя, сухої трави та інших рослинних решток. Проте ці дії завдають великої шкоди природному середовищу та здоров’ю людей і суворо забороняються законодавством України.

Відповідно до ст. 77-1 КУпАП – випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 3060 до 6120 грн, а на посадових осіб від 15300 до 21420 грн.

За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 6120 до 12240 грн, на посадових осіб від 21420 до 30600 грн.

Згідно зі ст. 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються:

- штрафом від 91800 до 153000 грн;

- або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років;

- або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки караються:

- позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці