Інспекція нагадує: використання ГОУ повинно здійснюватись відповідно до вимог природоохоронного законодавства

Суб’єкти господарювання, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та мають споруди, устаткування й апарати для очищення викидів, повинні забезпечувати безперебійну ефективну роботу і підтримання у справному стані споруд, устаткування та апаратури для очищення викидів і зменшення рівнів впливу фізичних та біологічних факторів, згідно із Законом України "Про охорону атмосферного повітря".

Експлуатацію газоочисних установок регулюють Правила технічної експлуатації установок очистки газу, затверджені наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища від 06.02.2009 р. № 52.

Установка очистки газу (далі - ГОУ) - комплекс споруд, призначений для відведення, транспортування та вловлювання з газопилового потоку, що відводиться від технологічного обладнання, наявних у ньому забруднюючих речовин. ГОУ складається з газоочисних апаратів, допоміжного обладнання, контролюючих приладів і комунікацій.

Суб’єкти господарювання, (фізичні і юридичні особи), які розміщують, проектують, будують, реконструюють, технічно переозброюють, експлуатують ГОУ зобов’язані виконувати вимоги Правил технічної експлуатації установок очистки газу.

Ці Правила не поширюються на установки очищення викидів пересувних джерел, джерел біологічного та радіоактивного забруднення, джерел викидів іонізуючих випромінювань та на технологічні ГОУ.

Обов’язки суб'єкта господарювання включають такі кроки:

1. Видача наказу по підприємству щодо призначення відповідальних осіб за: технічний стан та обслуговування ГОУ, ведення журналу робочого часу, проведення ремонтів та утримання обладнання, здійснення інструментально- лабораторних вимірювань параметрів газопилового потоку та параметрів викидів забруднюючих речовин та ефективності роботи ГОУ. 

2. Забезпечення обладнання та оснащення ГОУ. 

3. Проведення перевірок ефективності роботи ГОУ. 

4. Проведення перевірок технічного стану обладнання не рідше двох разів на рік, складання Акта перевірки технічного стану. 

5. Щорічне оновлення розділу 5 паспорта ГОУ "Експлуатаційні показники роботи установки" з використанням інформації з актів ефективності та детального опису ремонтних робіт, якщо такі проводились протягом року

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці