Зміни щодо розрахунку збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного користування надрами

1 січня 2024 року в повному обсязі набула чинності «Методика визначення розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного користування надрами», затверджена наказом Міндовкілля №366 від 15 вересня 2022 року.

Ця Методика визначає порядок розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного користування надрами. Також розрахунок розміру збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного користування надрами на тимчасово окупованих територіях в період, який визначається відповідно до цієї Методики, та на інших територіях України у зв'язку із збройною агресією російської федерації.

З введенням в дію Методики знову стало можливим розраховувати збитки за самовільне видобування підземних вод в разі відсутності спеціального дозволу на користування надрами. При цьому враховуються умови, викладені в статті 23 Кодексу України про надра.

 Акцентуємо увагу, що відповідно до Методики порушнику доведеться внести п'ятикратну суму вартості об'єму (кількості) самовільно видобутих корисних копалин, а також витрат на проведення лабораторних досліджень.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці