Як допомогти птахам взимку?

Холодна пора року може стати справжнім випробуванням для птахів, які залишаються зимувати. Птахи є не тільки окрасою нашого довкілля, а ще вони – незамінні помічники в садах і на полях.

Птахи, які зимують в Україні, потребують нашої допомоги. Наприклад із десяти синичок до весни доживає лише одна. Синиці винищують шкідливих комах цілий рік, з’їдаючи за день їжі в 2- 2,5 рази більше, ніж власна вага. Родина великих синиць рятує від шкідників до 20 дерев.

Найпоширеніші проблеми – це нестача їжі, різноманітні травми та сильні морози. Тому в цей час їм потрібна людська допомога.

Для виготовлення годівниць можна використовувати картонні коробки або зробити годівницю з фанери чи дерева. Головне, щоб конструкція витримувала складні погодні умови, а корм має бути захищеним від опадів чи снігу.

 

Які продукти корисні для птахів?

- насіння соняшника;

- насіння чортополоху;

- несолене сало;

- суміш насіння;

- фрукти і ягоди;

- арахіс;

- просо, овес або пшениця;

- шишки та жолуді;

- каші – сухі або на половину зварені.

 

Чим не можна годувати птахів:

- чорним хлібом, сухарями – там багато солі та дріжджів, що може викликати розлади шлунку у птахів;

- солоною, кислою, пряною та гострою їжею;

- смаженою їжею;

- цитрусовими та бананами;

- пшоном (очищеним просом).

 

Державна екологічна інспекція у Луганській області нагадує, що кожен має бути екологічно свідомим. Виховувати у дітей любов до птахів, дбайливе ставлення до них, викликати бажання допомагати птахам взимку. Тож це можна зробити справжньою родиною справою і не тільки виготовляти годівниці, а і слідкувати за тим, щоб вони ніколи не порожніли.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці