12 жовтня – Всесвітній день водоростей

Ідея свята належить науковцю Йоргу Ульманну у співпраці з World Algae News, які пропонують щорічно проводити Всесвітній день водоростей з метою поширення знань про їх властивості, екологію, значення для людини.

Водорості відіграють важливу роль у синтезі органічної речовини на Землі. У комплексі організмів, які здійснюють колообіг речовин у природі (продуценти–консументи–редуценти), водорості разом з автотрофними бактеріями та вищими рослинами складають ланку продуцентів, за рахунок яких існують усі безхлорофільні організми планети (у тому числі і людина).

Зокрема, коли мова йде про головних постачальників кисню на планеті, ми згадуємо про планктон або фітопланктон. А саме різноманітні представники водоростей, які мешкають у товщі води у завислому стані від калюжі до океану є основними, а у деяких випадках і єдиними продуцентами органічної речовини, на основі якого у водоймах існує все живе. Вони постачають нас киснем. Без різноманітних водоростей жодні зелені насадження не змогли б забезпечити усе живе киснем на нашій планеті. 

Оскільки водорості є одним із найрозповсюдженіших організмів, то вони вступають у різні форми взаємовідносин з іншими організмами. Наприклад, відома взаємодія водоростей із рослинами, грибами (це лишайники) та іншими водоростями, також вони живуть і на тваринах або є симбіонтами, що мешкають у клітинах інших організмів (різноманітних безхребетних).

Також є паразитичні водорості, що мешкають у кишківниках червів, нематод та амфібій. 

Майбутнє за водоростями, чому? Хоча люди думають, що водорості – це лише слиз, який можна знайти у водоймах, вони мають багато дивовижних властивостей:

• водорості – фотосинтезуючі організми, здатні перетворювати сонячне світло в хімічну енергію;

• вони виробляють понад 50 % кисню, яким ми дихаємо;

• водорості включають макроводорості, такі як ламінарія, і мікроводорості, такі як спіруліна та хлорела;

• водорості можна використовувати як альтернативне джерело енергії (біопаливо);

• водорості є хорошим джерелом поживних речовин і можуть використовуватися в харчових цілях;

• водорості містять багато біологічно активних речовин та є основою для виготовлення ліків і косметичних засобів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці