8 жовтня набрав чинності Закон №2614-IX “Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів”

Відповідно до вимог зазначеного закону підприємства-забруднювачі протягом 6 місяців мають внести дані про свої об’єкти до реєстру викидів та перенесення забруднювачів (РВПЗ).

Зареєструвати установки підприємці зможуть онлайн на єдиній платформі “ЕкоСистема”. Зазначається, що національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів аналогічний європейському, проте передбачає більш спрощену процедуру.

За два роки український реєстр планують інтегрувати з Європейським. Таким чином Україна зможе обмінюватися актуальними, верифікованими даними з компетентним органам ЄС та синхронізувати власну довкіллєву політику.

Першим етапом формуванні цього реєстру стане реєстрація суб’єктів господарювання. Реєстрація здійснюватиметься у форматі peopleless, тобто без участі чиновника. Її може провести особисто керівник підприємства або довірена особа завдяки “шерингу прав”. Дані про установки вносяться за підказками системи. Зазначається, що на другому етапі формування РВПЗ – підприємства подаватимуть звітність.

    Відомості з реєстру будуть відкритими, тобто громадськість матиме вільний доступ до інформації про кожне підприємство, діяльність якого впливає на довкілля.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці