28 вересня - Міжнародний день загального доступу до інформації

Доступ до інформації означає, що кожна людина має право шукати, отримувати і поширювати інформацію.

В 2002 році громадські активісти з різних країн створили мережу захисників свободи інформації «FOIAnet». В першому семінарі, який проходив з 26 по 28 вересня в м. Софія, Болгарія, брали участь представники 15 держав. На ньому було вирішено встановити День права на інформацію — для інформування людей та проведення кампаній за відкрите і демократичне суспільство. Датою відзначення обрали день закриття семінару - 28 вересня. 

Невдовзі подія отримала визнання ЮНЕСКО — 17 листопада 2015 року на Генеральній конференції було проголошено Міжнародний день загального доступу до інформації. У 2019 році до рішення ЮНЕСКО додалася аналогічна резолюція Генасамблеї ООН, і відтоді у всьому світі 28 вересня щороку відзначають Міжнародний день загального доступу до інформації. 

В цей день у світі проводяться конференції, присвячені темі події, відбуваються інформаційні кампанії та спеціалізовані публікації у ЗМІ. Також до Міжнародного дня загального доступу до інформації приурочуються  відкриття нових веб-сайтів, театралізовані вистави й концерти, покликані сприяти поінформованості людей щодо їхнього права безперешкодно отримувати необхідну інформацію.

З нагоди Міжнародного дня загального доступу до інформації Державна екологічна інспекція у Луганській області нагадує, що отримати достовірну інформацію  можна тільки з офіційних перевірених джерел.


Щоб своєчасно отримувати актуальні, корисні та цікаві екологічні новини Луганщини, підписуйтеся на офіційні ресурси Державної екологічної інспекції у Луганській області:

Телеграм – канал: https://t.me/DerghekoinspekciyaLuhansk

Facebook https://www.facebook.com/lugdei/ 

Youtube - https://www.youtube.com/channel/UCRUuBU77wES2bzI3I_bljxw

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці