26 вересня - Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї

Відзначається за рішенням 68-ї сесії ООН від 5 грудня 2013 року. Його метою є  привернення уваги громадськості до проблем, які несе зброя масового знищення, та забезпечити безпеку в усьому світі.

Ядерна зброя вважається найбільш небезпечною з усіх видів зброї. При підриві ядерних боєприпасів відбувається ядерний вибух, уражальними чинниками якого є ударна хвиля, світлове випромінювання, проникаюча радіація та радіоактивне зараження. Величезні території на багато років забруднюються і стають непридатними для нормальної життєдіяльності людини.


Як можна врятувати себе під час вибуху?

- Якщо ядерний “гриб” застав тебе на вулиці, у жодному разі не дивися на нього, адже це дуже небезпечно для зору.

- Ляж на землю, підклавши руки під тулуб, та залишайся в такому положенні, поки не пройдуть дві ударні хвилі.

- Обов’язково треба закрити обличчя і дихальні шляхи хусткою чи шарфом.

- Якщо є така можливість, найкраще — заховатися в бомбосховищі чи метро.

- Якщо ти перебуваєш у квартирі чи приватному будинку, варто затулити всі вікна та двері ганчірками, вимкнути вентиляцію та герметизувати всі проміжки.

Якщо відбудеться ядерний вибух, то у схованці доведеться сидіти тижнями чи навіть місяцями, бо треба буде чекати, поки минуть дві хвилі радіації та кілька радіаційних дощів. Обов’язково треба придбати радіо на батарейках. Інтернету та мобільного зв’язку може не бути, тож по радіо можна буде дізнаватися інформацію від ДСНС, слухати новини. Треба зробити великі запаси бутильованої води, їжі, що не псується, сірників, свічок, ліків.

 

Повна ліквідація ядерної зброї є важливим кроком на шляху до побудови нового суспільного договору, який може забезпечити більш справедливий, безпечний світ заради мирного майбутнього усього людства.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці