Сонячна енергетика

В останні десятиліття у світі панує тренд відмови від традиційних джерел енергії та переходу до альтернативних. Відповідальний бізнес, розуміючи важливість збереження стану навколишнього середовища, намагається мінімізувати негативний вплив своєї діяльності на довкілля.

Вже сьогодні тисячі компаній у світі роблять рішучі кроки на шляху до екологізації свого виробництва. Однією із панівних тенденцій є перехід на виробництво та використання альтернативної енергії.

В Україні річне надходження сонячного випромінювання перебуває на одному рівні з країнами, які активно використовують сьогодні сонячні колектори (Швеція, Німеччина, США тощо).

Сонячна енергетика є відносно новою галуззю в Україні. При цьому темпи її розвитку є надзвичайно високими, у порівнянні з іншими секторами вітчизняної економіки. Так, за підсумками 2021 року на сонячну енергетику в Україні припало понад 5% загального виробництва електроенергії.

Вся територія нашої держави є придатною для розташування сонячних електростанцій. При цьому найбільш сприятливими для цього є південні регіони України (Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька та частина Донецької області, АР Крим).

За підсумками останніх років наша держава мала одні з найвищих темпів розвитку сонячної енергетики в Європі. Однак вторгнення агресора завдало значних збитків галузі. Дві третини СЕС в Україні розташовані на півдні, де сьогодні йдуть активні бойові дії.

Розвиток сонячної енергетики в Україні в найближчі роки унеможливлено через вторгнення агресора. Тому надзвичайно важливо на державному рівні розробити стратегію відновлення галузі.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці