21 вересня - День Сіверського Дінця

21 вересня - офіційна дата відзначення Дня Сіверського Дінця, головної водної артерії сходу України.

День Сіверського Дінця було започатковано Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів спільно з громадською організацією «Сіверський Донець – відродження» у 2007 році, під час реалізації проекту TASIC Європейського Союзу з оздоровлення басейну Сіверського Дінця, з метою поліпшення стану якості, раціонального використання й відродження водних ресурсів басейну річки Сіверський Донець.

Починаючи з 2014 року до подолання екологічних викликів додалися наслідки російських воєнних дій, а з початком повномасштабної російської військової агресії цей вплив виявився катастрофічним, адже річка Сіверський Донець – природна фортеця, яка розділяє українські Сили оборони та підрозділи армії ворога. Це і забруднення внаслідок руйнування мостів, і потрапляння військової техніки в річки, снарядів, забруднюючих речовин.                                                                            

Жахливими є наслідки для річки – гинуть водні біоресурси, порушується життєвий та міграційний цикли водних птахів, річка втрачає здатність до самоочищення та природного відновлення.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці