Екозвички навчають піклуватися про навколишнє середовище

Про шкоду поліетилену знають усі. Згадайте, скільки поліетиленових пакетів проходить через ваші руки протягом дня, тижня, місяця? А за усе життя?

Вихід — відмовитися від них. Якщо зовсім не вдається, то хоча б скоротіть до мінімуму її застосування і використовуйте один і той самий пакет кілька разів. Можна замінити поліетиленові пакети на паперові або на багаторазові, вироблені з тканини. Підійдуть навіть авоськи.

Заощаджуйте воду, електроенергію і газ

Наприклад: заощадивши 100 кВт електроенергії, ви збережете 50 кг вугілля, 30 л природного газу або 30 л нафтопродуктів. Погодьтеся, чимало для однієї людини.

Знизити споживання енергоресурсів можна за допомогою простих прийомів:

• вимикайте електроприлади від мережі, коли не користуєтеся ними;

• лампи розжарювання замініть на енергозберігаючі та світлодіодні;

• під час покупки побутової техніки надавайте перевагу моделям з маркуванням А, А + і А++ — ці символи говорять про високу енергоефективність приладу

• завантажуйте пральну машину повністю, за можливості намагайтеся прати за низької температури і віджимати на малих обертах;

• між прийняттям ванни або душу обирайте душ — споживання води буде нижчим;

• у холодний період року у проміжок між стіною і батареєю покладіть 2-3 шари фольги — тепло не йтиме назовні

Щоб простіше було контролювати споживання енергоресурсів, встановіть пристрої обліку витрати газу, води та електроенергії.

Купуйте якісні та потрібні речі

Будь-яка така річ служить довше, завдяки цьому пізніше переходить у розряд сміття.

Крім того, щоб уникнути зайвих покупок, завжди ставте собі одне питання: "Ця річ (одяг, взуття, посуд, техніка, меблі і т. п.) мені дійсно потрібна?" Іноді радість від покупки стає для людей мало не єдиною радістю у житті, які можна замінити на радість від сонця, музики, спорту, спілкування з близькими людьми, і т. п.

Дайте речам друге життя

З дорослого одягу за допомогою нескладної переробки виходять чудові дитячі речі. Перетворіть текстильні вироби, що прийшли у непридатність, на прості, але потрібні у господарстві речі: килимки, сидіння на стільці і табуретки, прихватки, іграшки для собак і т. п. Якщо річ у гарному стані, але просто стала вам замалою або з якихось причин більше не подобається, спробуйте продати або віддайте нужденним.

Використовуйте натуральні засоби замість побутової хімії

Майже усі хімічні речовини можна замінити на натуральні: освіжувач повітря успішно можна замінити на улюблену ефірну олію, замість склоочисника помийте вікна водним розчином крейди, вапняний наліт на крані, плями на кахлі, неприємний запах обробної дошки прибере свіжий лимон.

Сортуйте сміття

Окремі контейнери для пластику, паперу, скла, металу вже зустрічаються скрізь. У багатьох містах існують також пункти прийому вторсировини, де ви можете здати макулатуру, пластик, скло і т. д. та отримати за своє сміття гроші, нехай і невеликі. У результаті зусиль кожного, хто займається окремим збором відходів, скорочуються витрати на вивезення сміття і його промисловий поділ, зменшується площа сміттєвих полігонів, а це означає, що наноситься менша шкода навколишньому середовищу.

Правильно позбавляйтеся від небезпечних відходів

Батарейки, ртутні термометри і лампи, автомобільні покришки, лакофарбові матеріали, не можна викидати у звичайні сміттєві контейнери. Їх потрібно відправляти не на звалище, де вони будуть забруднювати навколишнє середовище, а на утилізацію. Утилізацією небезпечних відходів займаються спеціальні організації. Найпростіше знайти пункти прийому відпрацьованих батарейок: вони є у багатьох гіпермаркетах.

Замість батарейок краще придбати акумулятори. Вони розраховані на багаторазову перезарядку, тому одного акумулятора вам вистачить на кілька років роботи.

Уникайте одноразового посуду

Зробити це не настільки складно, як здається на перший погляд: замініть пластикову пляшку для води на скляну, каву просіть налити не у одноразовий пластиковий стаканчик, а у свою — багаторазову — тару, серветки також краще використовувати не одноразові, а текстильні, наприклад, з бавовни або льону.

Користуйтеся громадським транспортом

Вихлопні гази автомобілів — основна причина забруднення повітря у містах. Щоб зробити свій внесок у поліпшення екологічної обстановки, достатньо частіше ходите пішки або пересуватися на велосипеді (це, до речі кажучи, і для вашого здоров'я більш корисно). Якщо до пункту призначення дістатися пішки неможливо, користуйтеся громадським транспортом.

Правильно утилізуйте рослинні рештки

Скошена трава, і гілки дерев та чагарників, і бадилля рослин, і опале листя, і падалиця можуть принести вам користь, якщо підійти до них з розумом: скошена трава стане шаром мульчі, бадилля рослин залийте водою — і через деякий час у вас буде корисна трав'яна підгодівля. Опале листя прикопайте на городі — до весни воно встигне розкластися і зробить ґрунт більш легким та пухким. Падалицю відправте до компостної купи. Туди ж, до речі кажучи, складайте і усі харчові відходи. Згодом у вас вийде корисне натуральне добриво.  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці