28 серпня-День перевикористання Землі (Earth Overshoot Day)

День перевикористання Землі (Earth Overshoot Day) знаменує собою дату, коли потреба людства в екологічних ресурсах і послугах в конкретному році перевищує те, що Земля може відновити в цьому році. Він проводиться і розраховується аналітичним центром Global Footprint Network, заснованим в 2003 році, міжнародною благодійною некомерційною організацією. Мета цієї організації - надання інформації та рішень, що дозволяють жити за рахунок планети.

Надмірне використання Землі — це надлишкове використання ресурсів, незважаючи на можливі негативні наслідки. Прикладами надмірного використання є надмірне випасання худоби, надмірний вилов риби або надмірне полювання, а також незворотна ерозія ґрунту, вирубування лісів або зниження ґрунтових вод.

Дату настання Дня перевикористання Землі обчислюють шляхом ділення біоємності планети (обсяг екологічних ресурсів, які Земля здатна створити за календарний рік) на екологічний слід людства (попит людства на ресурси в цьому році) і перемноженням на 365, кількість днів у році.

З першого січня по сьогоднішній день (28 серпня) людство «поглинуло» таку кількість природних (біологічних) ресурсів, яку наша планета може відновити за цілий рік. Це означає, що з 28 серпня людство починає перевикористовувати природний потенціал Планети, використовує природні ресурси в "борг", який скоріше за все ніколи не зможе віддати.

Кожного року цей день настає в різний період, тим не менш спостерігається чітка динаміка до перевикористання екологічних ресурсів. Таким чином, вже сьогодні людству для життя на один рік потрібно майже 2 планети. Раціонально споживаючи ресурси, ми можемо врятувати планету!

Прості речей, які може робити кожен :

- Компостувати залишки їжі – купити собі компостер.

- Висаджувати квіти на підвіконнях вдома і в офісі та дерева на подвір’ях.

- Не дозволяти вирубувати зелені насадження біля свого дому.

- Елементарно, але дуже дієво – здавати на переробку пластик, скло, папір.

- Окремо збирати батарейки, бо це небезпечний (токсичний) вид відходів. Здавати їх у магазини та заклади, які долучені до всеукраїнської акції “Батарейки – здавайтеся!”.

- Купувати менше пластикових пакетів, ходити до магазину зі своєю екоторбинкою, судочками.

Підтримуйте екологічні організації, об’єднання та акції у своєму місті, привчайте до цього всю свою родину, адже будь-яка велика зміна починається з локальної підтримки населення. Причому у світі екологічний рух набирає все більших обертів. Бути відповідальним користувачем природних багатств – не просто модно. Це цивілізовано і життєво необхідно. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці