26 серпня-Міжнародна ніч кажанів

Міжнародна ніч кажанів - одне із найбільш незвичайних природоохоронних дат, яке відзначають 26 серпня. Головна мета цієї події – привернути увагу громадськості до проблем рукокрилих та їх охорони, а також розвінчати міфи навколо маленьких звірів, перед якими багато людей відчувають невиправданий страх.

Кажани — єдині ссавці, які вміють літати. Їхні крила є клаптями шкіри, що з'єднують їх пальці. Фауна кажанів України налічує 28 видів. Для порівняння, у Румунії – 32 види, Великобританії – 17 видів, а в Норвегії – лише 10 видів. Кажани не сліпі. Насправді вони досить добре бачать у напівтемряві. Однак, як і дельфіни, вони переважно використовують ехолокацію — високі звуки, які відскакують назад, дозволяючи їм побудувати картину ландшафту, в якому вони літають. А ще кажани - надзвичайно вразливі тварини, котрі характеризуються дуже низькою плодючістю: як правило самка народжує всього одне дитинча на рік! І, до речі, як і інші ссавці, самки годують своїх малят грудним молоком, а не комахами.

Кажани відіграють дуже важливу роль в збереженні гармонійного існування екосистеми, оскільки знищують комах-шкідників, що активізуються вночі, до яких не можуть дістатися птахи, які в цей час доби відпочивають.

Хоча кажани досить поширені, у регіонах з інтенсивним розвитком промисловості і сільського господарства чисельність їхніх популяцій катастрофічно зменшується, і багато видів зараз знаходяться на межі зникнення.

Проведення в Україні акції «Ніч кажанів» є значною подією, оскільки на території нашої держави всі види рукокрилих занесені до Червоної книги України та потребують охорони.

Варто пам’ятати, що людина здатна врятувати від вимирання багатьох тварин, які живуть поруч з нею, і забезпечити їм комфортне існування. Для цього варто лише звертати на це увагу, та лагідно і з турботою відноситись до тварин. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці