Чим небезпечні батарейки і як правильно їх позбуватися?

Державна екологічна інспекція у Луганській області інформує, про шкоду, яку приносять неутилізовані використані батарейки.

Батарейки – це елементи живлення для різних приладів, які ми щодня використовуємо у побуті та на роботі. Зараз батарейки продаються практично в кожному магазині і всім їм знаходиться застосування. Вони скрізь: годинник, комп’ютерні мишки, пульти від кондиціонерів, телевізорів, електричні зубні щітки, ліхтарики, фотоапарати, ноутбуки та інша апаратура.

Вони бувають сольові, лужні, літієві, срібні, ртутні, повітряно-цинкові. Вже із назв зрозуміло, що можуть містити луг, літій, цинк, ртуть. Одна пальчикова батарейка, викинута на звалище, забруднює важкими металами близько 20 квадратних метрів землі або 400 літрів води.

Рано чи пізно, всі батарейки переходять у непрацездатний стан. Викидаючи відпрацьовану батарейку разом з іншими відходами, ми навіть не здогадуємося, що вбиваємо довкілля та самих себе. Ці речовини потрапляють в землю і ґрунтові води, завдаючи тим самим невиправної шкоди всьому живому, включаючи людину. Вони потрапляють в організми тварин, у фрукти та овочі, які ми їмо, випаровуються у повітря, яким ми дихаємо.

Тому шкідливі речовини, які містяться у використаних батарейках, потрапляючи в організм людини накопичуються в ньому. Хром та кадмій накопичуються у нирках, мідь – у шлунково-кишковому тракті, ртуть вражає центральну нервову систему.

Після закінчення терміну служби всі батарейки потрібно здавати в спеціальні пункти збору, які знаходяться у мережах магазинів, а саме:

- Епіцентр,

- Сільпо,

- АТБ,

- Comfy,

- Нова лінія,

- JYSK,

- Novus,

- WOG.

Це дасть можливість вилучати з батарейок та повертати в обіг тисячі тонн різних металів, що набагато вигідніше, ніж добувати метали з руд.

Потрібно допомагати нашій планеті зберігати екологію, тому що це безпосередньо впливає на наше життя. Бережіть навколишнє середовище!



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці