Які отруйні рослини розповсюджені на території України?

Природня краса часом може бути обманливою. Багато рослин, які здавалося б, є безпечними або навіть природніми лікарськими засобами, насправді володіють потенціалом нанести серйозну шкоду здоров'ю людини. Отруйні рослини, які можна зустріти навіть у власному саду або на полі, можуть викликати важкі алергічні реакції, порушити функції нервової системи, а в деяких випадках навіть призвести до летального результату.


Амброзія полинолиста:

Алергія та дихальні проблеми Амброзія полинолиста - рослина, яка здавалося б, пов'язана з коноплею чи полином. Проте, її отрутний пилок може викликати алергічні реакції, такі як запалення очей, ускладнене дихання і навіть бронхіальна астма. Контакт з пилком амброзії може призвести до сильних реакцій, які включають сльозотечу, запаморочення та запалення дихальних шляхів.


Борщівник:

Небезпека для шкіри Борщівник може виглядати невинно, але при контакті з його соком на шкірі виникають сильні запалення і опіки, які можуть довго не загоюватися. Навіть кілька хвилин контакту може спричинити опік. Ворсинки борщівника та його сік можуть також викликати нудоту, задуху, підвищення температури тіла та алергічну реакцію.


Болиголов плямистий:

Небезпека для ЦНС Болиголов плямистий - рослина підступна тим, що в перший рік зростання утворює листя і корінь, схожі з петрушкою чи укропом. У такій псевдопетрушці міститься рідкий алкалоїд коніін. Якщо його зкуштувати, почнеться параліч різних відділів центральної нервової системи, підвищиться тиск і порушиться дихання. Основні симптоми отруєння: нудота, слинотеча, запаморочення, порушення ковтання, мови, блідість шкіри. Початкове збудження супроводжується судомами і переходить в пригнічення ЦНС. Характерним є висхідний параліч, що починається з нижніх кінцівок, що супроводжується втратою шкірної чутливості. Зіниці розширені, на світло не реагують. Наростання задухи може привести до зупинки дихання. При контакті зі шкірою сік викликає дерматит. Протиотрутою є молоко, підфарбоване марганцевокислим калієм до рожевого кольору.


Крушина: Небезпека в ягодах

Хоча зовні крушина схожа на черемху, її ягоди є отруйними, так само як і інші частини рослини. Відомо, що кора крушини має застосування в науковій медицині, але велика кількість її компонентів може бути токсичною.


Чистотіл: Від народного засобу до отрути

Чистотіл, популярний народний засіб проти бородавок, може також бути токсичним. Вживання може спричинити блювоту, кольки, діарею та навіть смерть при великих дозах.


Кліщинець плямистий: Отруюючий контакт

Кліщинець плямистий містить отруйну речовину ароїн, яка може викликати роздратування шкіри, опік та навіть паралізувати центральну нервову систему. Отруєння може супроводжуватися головними болями, діареєю та іншими небезпечними симптомами.


Орлики звичайні: небезпека квітів

Орлики звичайні виглядають безпечно, але їх квіти є отруйними. Отруєння може спричинити запаморочення, судоми кінцівок та навіть порушення дихання.


Блекота: Марення і галюцинації

Отруйна рослина блекота містить алкалоїди, які можуть викликати марення, галюцинації, підвищену температуру тіла, тахікардію та навіть порушення дихання.


Аконіт: Небезпечні Алкалоїди

Гарні аконіти можуть приховувати смертельно небезпеку. Їх алкалоїди можуть призвести до важкого отруєння, порушень дихання та летального результату.


Враховуючи небезпеку, яку представляють ці рослини, важливо бути обачним і уникати контакту з ними. Взяти до уваги їхніх потенційно небезпечних властивостей допоможе зберегти ваше здоров'я а можливо і життя. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці