Всесвітній тиждень води

З 20 по 24 серпня триває Всесвітній тиждень води – це щорічна акція, влаштована Стокгольмським міжнародним інститутом води  (SIWI), під час якої вчені, політики, представників бізнесу та громадських організацій шукають шляхи вирішення проблем раціонального використання води, кліматичних змін та збереження водних ресурсів.

Цього року заходи Всесвітнього водного тижня присвячені інноваціям під час безпрецедентних викликів. Тема «Seeds of Change: Innovative Solutions for a Water Wise World (Насіння змін: інноваційні рішення для раціонального використання водних ресурсів)» запрошує нас переосмислити, як ми керуємо водою. Які ідеї, інновації та системи управління нам знадобляться у більш нестабільному та дефіцитному світі?

 З усієї кількості води на планеті лише 3% є прісною, і з кожним роком ці запаси зменшуються через зміни клімату та діяльність людини. Наразі у світі один  мільярд людей не мають доступу до чистої і безпечної питної води, а за прогнозами вчених вже до 2030 року дефіцит води відчує половина світового населення.

Проблема браку чистої питної води актуальна і для України, адже рівень її забезпеченості водними ресурсами є недостатнім. Але зміління річок та їх забруднення через побутову, господарську та промислову діяльність людини  не єдині причини того, що українці  потерпають від нестачі чистої води. З початком повномасштабного вторгнення  тисячі людей опинились у тяжких умовах, залишившись без доступу до безпечних джерел водопостачання.

Всесвітній тиждень води – це прекрасна можливість поглибити знання, заохотити нове мислення та забезпечити залучення усіх зацікавлених сторін і регіонів, адже зрушення, необхідні для вирішення глобальних водних проблем, вимагатимуть участі всього світу та міжгалузевої взаємодії.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці