19 серпня-Всесвітній день орангутанга

Всесвітній день орангутанга – незвичне й цікаве свято, що відбувається щороку 19 серпня. Проведення свята сприяє поінформованості людства щодо серйозної проблеми та дозволяє застосувати активні дії, аби виправити ситуацію.

Щороку вирубка лісів та дії браконьєрів призводять до знищення понад 3000 орангутангів. Аби запобігти повному знищенню всієї популяції, природоохоронні організації запровадили Всесвітній день орангутангів.

Місцеві жителі, що побачили їх, попереджають про небезпеку криком Orang Hutan. У перекладі ця фраза означає «лісова людина». Ці великі звірі ходять на задніх лапах, а гілками пересуваються, використовуючи переважно передні кінцівки, на яких часто просто висять. Розмах рук дорослої тварини близько 2 метрів, що значно більше зросту тварини.

Мавпа орангутанг настільки звикла жити в кроні дерев, що навіть воду п’є з листя, старих дупел або зі своєї шерсті, щоб не спускатися до водойм. Якщо все ж з’явилася необхідність пройти по землі, то тварини використовують дві або чотири лапи. Ночують орангутани прямо на гілках дерев, зрідка влаштовують подобу гнізда.

Зовнішній вигляд цих мавп досить милий, про що можна судити по фото, але в той же час дорослі самці виглядають страхітливо. У них масивне тіло, трохи витягнутий догори череп, руки дістають до стоп і служать орангутану опорою при вимушеній ходьбі по землі.

Великі пальці на ногах дуже слабо розвинені. Дорослі самці до 150 см. зростом, при цьому обхват рук у них 240 см., а тіло в об’ємі близько 115 см. Вага такої тварини складає 80-100 кг.

Губи мавпи пухкі і сильно видаються вперед, ніс плоский, вушка і очі невеликі, схожі на людські.

Цікаві факти:

- Орангутанги вважаються самими розумними тваринами;

- Волосяний покрив у них рідкий, але виростає довге волосся на плечах. Колір шерсті червоно-коричневий, навіть рудий;

- Орангутанги — денні тварини. Вони піднімаються з світанком і 2-3 години шукають їжу;

- Вагітність триває приблизно 8,5 місяців, після чого народжується зазвичай один, зрідка два малюка. Вага новонароджених становить 1,5-2 кілограми;

- Орангутанга легко приручити, тварина піддається дресируванню. Від шимпанзе він відрізняється низькою агресивністю;

- Орангутанги не вміють плавати, бояться води, водойм уникають; - Тривалість життя орангутангів серед мавп найбільша – в природних умовах до 30 років, а в неволі навіть до 60.

 Наразі існує критична загроза зникнення цього виду в природі. Він включений до Червоної книги. Щорічно 19 серпня в день орангутангів активісти закликають громадськість вжити заходи щодо збереження цього дивовижного виду. Причина зменшення орангутангів – це саме діяльність людини: знищення середовища проживання тварин призвели до того, що зараз орангутанг знаходиться на межі зникнення з дикої природи.

Ми, люди, маємо майже 97% схожості ДНК із орангутангами, що робить їх одними з наших найближчих родичів після людиноподібних мавп. Жартуючи кажуть: «Орангутани вміють говорити, але мовчать, аби їх не примушували працювати». Взагалі ці мавпи дуже доброзичливі та з легкістю прив’язуються до людей.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці