19 серпня святкують професійне свято бджолярів — День пасічника

День встановлений Указом Президента країни № 815/97 від 15 серпня 1997 року, на підтримку ініціативи Міністерства агропромислового комплексу України та Спілки пасічників України.   

Бджоли — маленькі комахи, які несуть людству величезну користь і в той же час мають потребу в захисті і турботі. Більшість основних сільськогосподарських продовольчих культур потребує бджіл та інших запильниках.

Бджоли вважаються третіми за рахунком корисними тваринами після корів і свиней. Вони грають важливу роль в харчуванні людини — бджоли запилюють більшу частину плодоовочевих культур і сприяють збереженню біорізноманіття в природі. Однак, вчені спостерігають в різних регіонах світу тенденцію скорочення популяції бджіл. Серед основних причин вимирання бджіл — монокультури і використання пестицидів у сільському господарстві.  

У світі налічується 48 типів бджолиних сімей, при цьому кожна сьома тонна світового меду — українська. На пасіках країни сьогодні «працює» близько п’яти мільйонів бджолиних сімей. Також, у Києві знаходиться Інститут бджільництва ім. П.І.Прокоповича, в якому працюють відділи апітерапії (Розробки медпрепаратів для бджіл), економіки, стандартизації, селекції. Там був винайдений розбірний рамковий вулик. Він дозволив відкачувати мед з вулика, не руйнуючи стільники і не вбиваючи бджіл, як це доводилося робити раніше. Також існує Спілка пасічників України.

Щорічне святкування всесвітнього дня бджіл покликане допомогти привернути широку увагу ролі бджіл у підтримці здоров’я людини і планети і до численних загроз, з якими бджоли зіткнулися в наші дні. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці