Маленькі санітари: яку користь мурахи приносять для лісу?

Ліс – тип природних комплексів, у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав’яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов’язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище. Іншими словами ліс – це своєрідна екосистема, в якій тісно взаємодіють між собою дерева, рослини та тварини.

Дуже важливу роль в цій взаємодії відіграють руді лісові мурахи. Важко переоцінити їх значення у боротьбі з ворогами лісу. На дерева які ростуть біля мурашників жодний шкідник не забереться. Підраховано що середня сім’я мурашок за добу знищує до двадцяти тисяч шкідників, а за сезон до п’яти мільйонів. Вони їдять яйця шкідників личинок гусінь, дорослих комах. Одна сім’я мурашок (до трьохсот тисяч особин) у радіусі 200-300 метрів від мурашника знищує усіх шкідників. Якщо на гектар лісу є бодай три – чотири мурашині сім’ї то шкідникам тут робити нічого. Мурашки невсипущі санітари лісу.

Руді лісові мурахи розселяються самостійно дуже повільно, тому для збільшення їх чисельності застосовують штучне розселення в ті лісонасадження, де їх немає і виникає загроза розмноження хвоє – і листогризучих комах. При цьому необхідно вибирати подібні з маточним гніздом умовами проживання (за складом насаджень, ґрунтовими і гідрологічними умовами, освітленням та інше). Маточне гніздо, з якого можна взяти відводок для розселення, має бути об’ємом не менше 0,5 м3 .

Тому, коли побачите в лісі їхню домівку – мурашник – ні в якому разі не руйнуйте, пам’ятайте, що вони – запорука здорового лісу!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці