Урядом визначено порядок припинення статусу відходів

Кабінет Міністрів України схвалив постанову «Деякі питання оголошення припинення статусу відходів».

Документ затверджує порядок та критерії оголошення припинення статусу відходів, а також види відходів, до яких можуть застосовуватися такі норми. Йдеться про брухт чавуну, сталі, алюмінію, міді, склобій – те, що може бути перероблено та використано як сировина.

В Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів зазначають, що це важливий крок на шляху до ЄС, циркулярної економіки, зменшення викидів та відновлення країни. А також наголосили, що зазначене рішення є складовою у реалізації реформи управління відходами в Україні. Зможемо знизити кількість відходів, які їхатимуть на полігони, та збільшити обсяг їх повторного використання. Наприклад, у ЄС щороку переробляють до 90 мільйонів тонн брухту чорних металів, а рівень збору вторинної сировини складає 88%. Прямуючи до ЄС, маємо переймати кращі практики.

Прийнята постанова також є продовженням роботи із гармонізації українського законодавства з європейським та виконання зобов’язань за Угодою про Асоціацію з ЄС.

Крім того, введення в дію всіх механізмів, дозволить забезпечити ресурсами підприємства та водночас зменшити викиди СО2.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці