10 серпня-Міжнародний день біодизеля

Щорічно 10 серпня відзначається Міжнародний день біодизеля. Мета - зосередити увагу на поновлюваних, а не викопних видах палива, а так само на честь дня проведення дослідницьких експериментів Рудольфа Дизеля, який в 1893 році запустив свій двигун. Одного разу він припустив, що в перспективі подібні двигуни могли б працювати на рослинних маслах. Багато хто вважає, що Дизель розробив той двигун таким чином, щоб він міг працювати на арахісовій олії, але насправді, в силу технічних характеристик він не міг на ньому працювати. Ці серпневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

10 серпня 1893 року в Аугсбурзі, Німеччина, Рудольф Дізель продемонстрував першу модель свого двигуна, що працює на арахісовій олії. Ось тому 10 серпня оголошено офіційною датою Міжнародного дня біодизеля.

Біодизельне паливо, або біодизель – екологічно чисте паливо для дизельних двигунів, що отримується шляхом хімічної обробки рослинних або тваринних жирів, а також продуктів їх переетерифікації. Реакція переетерифікації дозволяє знизити температуру плавлення жирів, підвищити їх пластичність і стабільність до окислення. До речі, ця хімічна реакція відкрита в 1853 році, за чотири десятки років до винаходу дизельного двигуна. Для виробництва біодизеля використовуються сільськогосподарські культури, наприклад: в Європі частіше - ріпак, в США і Африці - сою, в Азії - кокосове або пальмове масло. Також застосовується відпрацьована олія, тваринні жири, касторове масло, риб'ячий жир і т. д. Але частіше виробляють біопаливо з рапсу, як найбільш дешевого серед рослинних олій.

Екологічність біодизеля в тому, що при його використанні зменшується виділення вуглекислого газу і кількість кіптяви. Також він не завдає шкоди тваринам і рослинам, а при попаданні в ґрунт і воду переробляється мікроорганізмами. Термін його практично повного біологічного розпаду у ґрунті або у воді – місяць, що дозволяє говорити про мінімізацію забруднення навколишнього середовища.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці