Відповідно до
європейських норм, придатні для повторного використання відходи повинні
відправлятися на відповідні підприємства, безпечні —відвозитися на полігони
ТПВ, а з небезпечними проводитимуться необхідні для знешкодження операції. При
цьому на звичайні сміттєзвалища не мають потрапляти відходи, які розкладаються
біологічним шляхом, тобто органіка.
Тому зараз компостування набирає більшої популярності.
Хтось купує професійні компостери, які розділені на декілька секцій і відходи
там переробляються швидше і якісніше, хтось має просто компостну яму, або навіть
домашній компостер вдома або компостне відро.
Що таке компостування? Це – спосіб перетворення
органічних відходів під дією мікроорганізмів, у результаті якого утворюється
компост – органічне добриво, яке є незамінним помічником для отримання гарного
врожаю.
Ось 8 причин, чому компостування – це не лише
популярний тренд, але і спосіб збільшити врожай і покращити власне здоров'я.
1. Зменшення територій звалищ.
Для України це особливо актуальне питання, оскільки
більшість українських сміттєвих звалищ уже давно віджили своє. Більшість з них
не обладнані належним чином. Деякі звалища вже не вміщуються у відведені межі,
а тому все частіше опиняються за їхнім кордоном, засмічуючи навколишню природу.
2. Високоякісні добрива.
Компост – чудове органічне добриво, багате на поживні
речовини та мікроелементи. Його можна використовувати як в саду і огороді, так
і в себе в квартирі, підживлюючи ним квіти.
3. Зменшення викидів парникових газів.
Внаслідок перегнивання органіки на сміттєзвалищах
виділяються токсичні гази і метан. Компостування може зменшити цю проблему в
рази.
4. Покращення якості повітря
У компост додають листя, бур'яни (без насіння) та інші
відходи рослинного походження. Замість того, щоб їх спалювати чи викидати на смітник,
вони будуть використовуватися з користю.
5. Компост – натуральний пестицид
Використання компосту у якості пестициду зменшує
негативний вплив хімічних речовин на ґрунти і перешкоджає їхньому потрапляння у
воду.
6. Зменшення кислотності та лужності ґрунту
Додавання компосту зменшує кислотність та/або лужність
ґрунту – від цього залежать мікробіологічні процеси, розвиток рослин і напрям
процесів ґрунтоутворення.
7. Зменшення ерозії ґрунту
Додавання компосту у ґрунт покращує його якість,
оскільки туди потрапляють поживні речовини. Окрім цього, він утримує вологу, що
позитивно впливає на врожайність. За підрахунками, збільшення органіки у ґрунті
на 5% посилює його здатність утримувати вологу вчетверо.
8. Сприяння біорізноманіттю
Компост є поживним середовищем, а отже місцем
проживання багатьох видів мікроорганізмів, дощових черв'яків, які додатково
покращують якість ґрунту, а як наслідок – врожайність.
В залежності від способу приготування – їх розрізняють
два: «гарячий» і
«холодний», – готується компост від декількох місяців до пів року і більше. У готовому компості зменшується температура, зникають неприємні запахи, він стає однорідного чорного кольору.
Кожен громадянин країни може приєднуватися до компостування. Наразі це не проблема навіть для міських мешканців, адже можна купити спеціальні контейнери й виробляти компост для удобрення, наприклад, кімнатних рослин. Ну, а для мешканців приватних будинків та дачників у 21 столітті мати на задньому дворі компостну яму просто необхідно. Таким чином, ви зможете зменшити кількість відходів, поліпшити якість ґрунту та сприяти збереженню природних ресурсів.