Компост екологічно
чистий продукт, який не забруднює навколишнє середовище та ефективно підвищує
врожайність. Є корисним при вирощуванні декоративних рослин, в тому числі
застосовується для підживлення насіннєвих посівів та при органічному
виробництві, а особливо широкого застосування набуває в розсадництві.
Компост можна виготовити
власноруч, причому навіть у місті або вдома.
Що необхідно для
утворення компосту:
- сухі рештки рослин,
дерев, опале листя, солома, картон;
- рештки їжі (овочів,
фруктів), молодої рослинності;
- повітря та волога.
Що можна компостувати:
- фрукти;
- овочі;
- зелень;
- хліб;
-шкаралупа з яєць;
- чай (без
пакетиків), кава;
- паперові серветки;
- листя/квіти.
Як компостувати?
Залишки їжі краще
роздробити, тримати компост вологим, іноді поливаючи. Запобігайте появі плісняви
та бактерій, перемішуйте компост та пересипайте кожен свіжий шар.
Заповнюйте ємність на
60 % живими рослинними відходами, що не пройшли термообробку, це підвищить
якість компосту.
Що не варто
компостувати і чому?
- м'ясні або рибні кістки та відходи; молочні продукти і
яйця; жири, масла або сало, оскільки ці відходи створюють неприємний запах, приваблюють
гризунів, мух, інших шкідників;
- уражені рослини,
хвороби або комахи з них можуть вижити і в майбутньому потрапити на інші
рослини.
- відходи домашніх
тварин (фекалії собак або кішок, наповнювач для котячих туалетів), адже вони
можуть містити паразитів, бактерії, мікроби, патогени і віруси, шкідливі для
людини.
Пам’ятаємо, що
компостуючи органічне сміття, ми не тільки отримуємо цінне добриво для домашніх
рослин, клумб, дерев та кущів на прибудинкових територіях, а й зменшуємо
негативний вплив на довкілля.
Державна екологічна
інспекція у Луганській області закликає рятувати планету від зайвих відходів,
свідомо та відповідально ставитись до навколишнього природного середовища.