Нерест: поняття, особливості та його важливе значення

Нерест риби - це особливий період в житті водних мешканців. Від того, як успішно він пройде – залежить відтворення біорізноманіття і сталість популяції риб у наших водоймах.

Нерест обумовлений наявністю у водоймі тих сприятливих умовах, до яких пристосований даний вид риби. Нерест обумовлений наявністю у водоймі тих сприятливих умов, до яких пристосований даний вид риби.

Найбільше цей процес залежить від температури води, яка у кожного виду риб різна. Якщо температура води виходить за ці межі, нерест риби може взагалі не бути або він відбувається частково. Як ікринки, так і молодь риби, яка виводиться з них, дуже чутливі до тепла і холоду. Від різкої зміни температури може загинути ікра риби. З цього можна зробити висновок, що у більшості риби нерест проходить в свій нерестовий сезон, коли температура води найбільше сприяє їх розмноженню. У більшій частині риби запліднення ікринок зовнішнє. Тому і ікринки, і личинку риби, що вилупиться через два тижні після нересту, в природі чекають багато небезпек. Значна кількість ікри не запліднюється через відсутність необхідних умов нересту риби. Частина ікри зносить течія, поїдають риби, земноводні, птахи, комахи і інші тварини.

Дослідами встановлено, що з ікринок, відкладених самкою коропа, 97% малюків не досягає трирічного віку, причому 93% риби гине протягом перших 7 - 10 діб після нересту. Це пояснюється тим, що ранній період життя у риби, як і у інших тварин, найбільш вразливий. Підраховано, що у деякої риби дорослим стає тільки одна особина з тисячі мальків. У зв`язку з великими втратами майбутнього потомства у риби виробився характерний механізм, який зумовлює нерест. Один вид риби після нереста не проявляє турботи про потомство, відкладаючи велику кількість ікри, щоб збільшити ймовірність виживання потомства. Ті ж риби, які оберігають ікру (наприклад сом), відкладають її трохи. Причому у одного виду риби ікра дозріває повністю і нерест триває протягом короткого часу, в інших вона дозріває і відкладається окремими порціями, а перерви між її відкладанням тривають від кількох днів до кількох тижнів.

Період нересту для різних видів риб залежить від температурного режиму води. Наприклад, щука нереститься у березні за температури води +4 - +13 °С; судак, карась, окунь, плітка, лящ - квітень - травень за температури води +7 - +15 °С; сом - травні-червні при температурі води +18 - +28°С; а короп, лин - у червні за температури води + 20 °С.

 З метою охорони та підвищення рибопродуктивності природних водойм Державна екологічна інспекція у Луганській області звертається до кожного громадянина, з проханням прийняти участь у збереженні рибних запасів в нерестовий період.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці