Нерест
риби - це особливий період в житті водних мешканців. Від того, як успішно він
пройде – залежить відтворення біорізноманіття і сталість популяції риб у наших
водоймах.
Нерест
обумовлений наявністю у водоймі тих сприятливих умовах, до яких пристосований
даний вид риби. Нерест обумовлений наявністю у водоймі тих сприятливих умов, до
яких пристосований даний вид риби.
Найбільше
цей процес залежить від температури води, яка у кожного виду риб різна. Якщо
температура води виходить за ці межі, нерест риби може взагалі не бути або він
відбувається частково. Як ікринки, так і молодь риби, яка виводиться з них,
дуже чутливі до тепла і холоду. Від різкої зміни температури може загинути ікра
риби. З цього можна зробити висновок, що у більшості риби нерест проходить в
свій нерестовий сезон, коли температура води найбільше сприяє їх розмноженню. У
більшій частині риби запліднення ікринок зовнішнє. Тому і ікринки, і личинку
риби, що вилупиться через два тижні після нересту, в природі чекають багато
небезпек. Значна кількість ікри не запліднюється через відсутність необхідних
умов нересту риби. Частина ікри зносить течія, поїдають риби, земноводні,
птахи, комахи і інші тварини.
Дослідами
встановлено, що з ікринок, відкладених самкою коропа, 97% малюків не досягає
трирічного віку, причому 93% риби гине протягом перших 7 - 10 діб після
нересту. Це пояснюється тим, що ранній період життя у риби, як і у інших
тварин, найбільш вразливий. Підраховано, що у деякої риби дорослим стає тільки
одна особина з тисячі мальків. У зв`язку з великими втратами майбутнього
потомства у риби виробився характерний механізм, який зумовлює нерест. Один вид
риби після нереста не проявляє турботи про потомство, відкладаючи велику кількість
ікри, щоб збільшити ймовірність виживання потомства. Ті ж риби, які оберігають
ікру (наприклад сом), відкладають її трохи. Причому у одного виду риби ікра
дозріває повністю і нерест триває протягом короткого часу, в інших вона
дозріває і відкладається окремими порціями, а перерви між її відкладанням
тривають від кількох днів до кількох тижнів.
Період
нересту для різних видів риб залежить від температурного режиму води.
Наприклад, щука нереститься у березні за температури води +4 - +13 °С; судак,
карась, окунь, плітка, лящ - квітень - травень за температури води +7 - +15 °С;
сом - травні-червні при температурі води +18 - +28°С; а короп, лин - у червні
за температури води + 20 °С.
З метою охорони та підвищення
рибопродуктивності природних водойм Державна екологічна інспекція у Луганській
області звертається до кожного громадянина, з проханням прийняти участь у
збереженні рибних запасів в нерестовий період.