Нерест
риби – це особливий період в житті водних мешканців. Від того, як успішно він
пройде – залежить відтворення біорізноманіття і сталість популяції риб у наших
водоймах.
Нерест
обумовлений наявністю у водоймі тих сприятливих умов, до яких пристосований
даний вид риби. Найбільше цей процес залежить від температури води, яка у
кожного виду риб різна. Якщо температура води виходить за ці межі, нерест риби
може взагалі не бути або він відбувається частково. Як ікринки, так і молодь
риби, яка виводиться з них, дуже чутливі до тепла і холоду. Від різкої зміни
температури може загинути ікра риби. З цього можна зробити висновок, що у
більшості риби нерест проходить в свій нерестовий сезон, коли температура води
найбільше сприяє їх розмноженню.
У
більшій частині риби запліднення ікринок зовнішнє. Тому і ікринки, і личинку
риби, що вилупиться через два тижні після нересту, в природі чекають багато
небезпек. Значна кількість ікри не запліднюється через відсутність необхідних
умов нересту риби. Частина ікри зносить течія, поїдають риби, земноводні,
птахи, комахи і інші тварини.
Дослідами
встановлено, що з ікринок, відкладених самкою коропа, 97% малюків не досягає
трирічного віку, причому 93% риби гине протягом перших 7-10 діб після нересту.
Це пояснюється тим, що ранній період життя у риби, як і у інших тварин,
найбільш вразливий. Підраховано, що у деякої риби дорослим стає тільки одна
особина з тисячі мальків.
У
зв’язку з великими втратами майбутнього потомства у риби виробився характерний
механізм, який зумовлює нерест. Один вид риби після нереста не проявляє турботи
про потомства, відкладаючи велику кількість ікри, щоб збільшити ймовірність
виживання потомства. Ті ж риби, які оберігають ікру (наприклад сом),
відкладають її трохи. Причому у одного виду риби ікра дозріває повністю і
нерест триває протягом короткого часу, в інших вона дозріває і відкладається
окремими порціями, а перерви між її відкладанням тривають від кількох днів до
кількох тижнів.
Період
нересту для різних видів риб залежить від температурного режиму води.
Наприклад,
щука нереститься у березні за температури води +4 - +13 0С; судак,
карась, окунь, плітка, лящ – квітень – травень за температури води +7 - +15 0С;
сом – травні – червні при температурі води +18 - +28 0С; а короп,
лин – у червні за температури води +20 0С.
З
метою охорони та підвищення рибопродуктивності природних водойм Державна
екологічна інспекція у Луганській області звертається до кожного громадянина, з
проханням прийняти участь у збереженні рибних запасів в нерестовий період. Про
всі випадки незаконного вилову водних біоресурсів – прохання своєчасно
повідомляти до Інспекції або поліції.