30 листопада - Всесвітній день домашніх тварин. Цікаві факти про тварин

Тваринний світ надзвичайно цікавий та різноманітний, деякі факти про поведінку та можливості тварин можуть бути неочікуваними та викликати захоплення.

-   Існує дуже рідкісна порода собак «каталбурун». Її особливістю є роздвоєний ніс, який вчені вважають результатом недоліків розведення на етапі створювання породи. Вони висловлюють думку, що заводчики допускали інбридинг у парах, що спричинило таку генетичну аномалію.

-   Чверть свого вільного часу кішки приділяють вилизуванню шерсті. Але окрім підтримування чистоти, при цьому вони злизують речовину, яка покриває шерсть та містить вітамін D. Тому кішки рідше, ніж собаки та інші тварини, страждають від рахіту.

-   Представників породи Хао Мані називають «кішками з діамантовими очима». У них одне око зелене, а друге – блакитне. Ця порода є не тільки дуже рідкісною та дорогою, але й потребує особливого догляду.

-   Доведено, що собаки можуть за запахом розпізнавати ракові пухлини у своїх власників. А кішки безпомилково виділяють місце у тілі людини, де розвивається патологічний процес, та притуляються до нього.

-          95% власників домашніх тварин розмовляють зі своїми улюбленцями. 

-   Кумедним фактом є те, що більшість господарів намагаються положити палець до рота свого вихованця, коли той позіхає. 

-   Корова має набагато сильніший нюх, ніж собака. Звичайна свійська тварина відчуває різноманітні запахи на відстані до 10 км.

-   Людину можна ідентифікувати по відбитках пальців, а собаку – по відбитку його носа.

-  Нявчання котів – це ніщо інше, як спосіб спілкування з людьми. Для спілкування з іншими котами цей звук не застосовується.

-   В деяких країнах законодавство захищає права тварин на високому рівні. Так, у Великобританії вас можуть оштрафувати, якщо буде встановлено факт неправильного годування домашнього улюбленця, який призвів до ожиріння. А в Китаї можна отримати смертну кару за вбивство панди.

-          Щурі чудово почувають себе в парі та сильно тужать поодинці.

-   Собаки полюбляють шоколад, проте він для них суворо протипоказаний, а його вживання в великій кількості може стати для тварини летальним.

-   Одними з перших були приручені коні. Сьогодні в природі досі існують дикі коні, наприклад, коні Пржевальського чудово акліматизувалися в українському заповіднику Асканія-Нова та Чорнобильській зоні відчуження. А в американських преріях живуть здичавілі нащадки коней іспанських колонізаторів Америки – мустанги.

-   Завдяки своєму гострому носу звичайний щур може винюхати одну мільйонну частку отрути в приманці.

-   Ви здивуєтесь, для чого приручили морських свинок. Ці симпатичні гризуни вперше з’явилися в домівках інків в Південній Америці. Та розводили їх з метою отримання м’яса, яке і донині вважається делікатесом в деяких країнах Латинської Америки.

-   Кролик має здатність спостерігати за тим, що відбувається у нього за спиною завдяки унікальній будові та розміщенню очей.

-   Найдовше як у природі, так і в домашніх умовах, живуть черепахи. Вік найстаріших екземплярів досягає по декілька сотень років.

-   Коли цуценята змагаються між собою, то щеня-самець завжди поступається самці, навіть у разі фізичної переваги.

-  Вченими доведено, що ворони – найрозумніші птахи на планеті. Вони навіть можуть глузувати один з одного.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці