Цікаві факти про екологію

Зараз вже складно знайти людину, яка хоча б раз в житті не задумувалась про екологію. Скрізь і всюди ми стикаємося із закликами бути більш відповідальними і свідомими. Наведемо кілька цікавих фактів і рішень, які відбуваються в світі екології.

9 місце. Місто без автомобілів

Швейцарське маленьке містечко Церматт закрите для автомобілів з вихлопом. По ньому можна пересуватися тільки на велосипеді, гужовому транспорті або електромобілі. Тим часом, середньостатистичний автомобіль виробляє близько півкілограма газоподібних відходів на кожні сорок кілометрів шляху.

8 місце. Викиди від Інтернету

На пересилку спаму щорічно витрачається 33 мільярдів кВт / год електроенергії, що супроводжується викидом в атмосферу близько 17 мільйонів тонн вуглекислого газу, що рівносильно трьом мільйонам автомобілів. Такої кількості електроенергії достатньо для електропостачання 2,4 мільйона будинків. На сьогоднішній день інформаційні технології вже є причиною надходження 2% вуглекислого газу в атмосферу Землі.

7 місце. Стійке сільське господарство

Сучасне сільське господарство виробляє в два рази більше продуктів, ніж необхідно людям. Більше 50% зерна, що реалізується по всьому світу, йде на корм худобі або застосовується для отримання біопалива.

6 місце. Вода, кругом вода

70% придатної до вживання прісної води витрачається на сільське господарство, 22% забирає промисловість і тільки 0,08% використовується в повсякденному житті.

5 місце. Корм для риби

На величезних океанських лайнерах бізнес-класу є поля для гольфу. Основною проблемою цієї гри є те, що м'ячі частенько відлітають за борт. Одне німецьке підприємство стало випускати спеціальні м'ячі у вигляді спресованого риб'ячого корму для гравців, яким не чужа турбота про живе.

4 місце. Кенгуру не вміють псувати повітря

Кенгуру унікальні тварини - вони не здатні пускати гази. Утворений в шлунку цих тварин метан безперервно переробляється і всмоктується назад. Вчені шукають ген, відповідальний за таку поведінку, щоб забезпечити ним корів, і в підсумку зменшити викиди газів в атмосферу.

3 місце. І папір теж буває шкідливим

Паперові пакети не менш шкідливі для природи, ніж пластикові. Вони займають багато місця, вимагають більше енергії для їх переробки та виробництва, а на звалищі через пошарове розташування розкладаються не швидше, ніж їх поліетиленові аналоги.

2 місце. Нова система освітлення

Турботою про збереження енергії спантеличені в китайському місті Донгтан. Проблему вирішила відома фірма: вночі вулиця в цьому місті освітлюється мінімально, але як тільки на ній появляється велосипедист або машина, миттєво включається освітлення.

1 місце. Популяція тварин скорочується

За словами знаменитого Гарвадського біолога Уілсона щорічно зникає близько 30 000 видів живих організмів. До кінця цього століття планета Земля втратить близько половини свого нинішнього біорізноманіття.

Прогнозують, що до 2050 року чверть всіх видів живих організмів буде перебувати під загрозою зникнення.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці