Цікаві факти про екологію

Наша планета переживає чергову масштабну екологічну кризу. З початку зародження Землі екологічні катаклізми відбувалися неодноразово. І не тільки людина була винна у їх виникненні. Навколишнє середовище, як би парадоксально це не звучало, іноді є джерелом бід для природи (наприклад, вулкани викидають у повітря тони пилу). Але вплив антропогенного фактору на природу є набагато сильнішим. Засмічення планети одна з найгостріших проблем, що стоять перед людством. Ось деякі цікаві факти про екологію.

Пластикове забруднення.

6,3 млрд. тон пластику — вироблено з 1950 по 2018 рік;

З них:

-          9 % — перероблено;

-          12 % — спалено;

-          79% (5 млрд. тон) — потрапило в навколишнє середовище.

У 10 разів — на стільки зросла пластмасова складова побутових відходів згідно з даними Агентства з охорони навколишнього середовища США, з 1960 року по 2011 рік.

В процесі розкладання пластика в атмосферу і воду виділяються отруйні речовини: формальдегід, уретан, стирол, фенол та ін.

Швидкість розкладання пластику:

100-200 років — поліетиленовий пакет;

200 років — губка для посуду;

500 років - підгузки;

600 років — рибальська волосінь;

1000 років — HDPE пластик, що йде на виготовлення тари для побутової хімії.

Пластикове сміття, яке людина виробляє протягом життя, залишиться в природі на декілька століть. Так, підгузки, які надягали людині за часів його дитинства, переживуть її як мінімум на 400 років.

Виробники паперових пакетів твердять про те, що їх продукція екологічніша, ніж пластик.

Паперові пакети дійсно розкладаються в сотні разів швидше, ніж поліетиленовий пакет. Але виробництво паперової продукції згубно для природи: вирубуються ліси, целюлозно-паперові комбінати забруднюють річки.

Один з варіантів виходу з ситуації: використовувати пластикові вироби повторно і здавати на вторинну переробку.

Сміттєвий острів

Щорічно, згідно з даними Green Peace, у води світового океану потрапляє 6,3 млн. тонн відходів, в основному пластику. Морські течії збивають плавуче сміття у величезні дрейфуючі острова. Найбільше з таких утворень, розміром з Техас, розташоване в Північній частині Тихого Океану в 500 морських милях від узбережжя Каліфорнії і тягнеться повз Гаваїв майже до Японії. Сумарна вага всього пластику, що входить до складу цього острова, вчені оцінюють в 3,5 млн. тон, а площа на 1 млн квадратних кілометрів. Це плавуче звалище, яке отримало неофіційну назву «Тихоокеанський сміттєвий острів», не розповзається по акваторії океану завдяки підводним вихровим течіям. Найбільше цей «острів» нагадує густий суп зі сміття, що плаває як на поверхні, так і на глибині до сотні метрів. Пластикове сміття — причина щорічної загибелі мільйонів птахів і сотні тисяч морських ссавців.

Сміттєву пляму відкрив Чарльз Мур. Він потрапив на своїй яхті в цей морський смітник по дорозі на Гавайські острови. Тиждень він плив по забрудненому океану серед пластикового мотлоху. Гнітючий вигляд настільки вразив його, що він продав акції і заснував товариство Algalita Marine Research Foundation (AMRF), щоб попередити суспільство про екологічну катастрофу, яка може відбутися в Тихому океані.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці