16 листопада - Конвенція про охорону світової культурної і природної спадщини

 

Конвенція була прийнята на XVII сесії ЮНЕСКО у Парижі (Франція). Станом на кінець вересня 2012 року Сторонами Конвенції стали понад 190 країн, у тому числі й Україна.

Конвенція окреслює поняття культурної і природної спадщини.

Кожна сторона Конвенції з метою забезпечення цілей Конвенції проводить загальну політику для охорони, збереження і популяризації природної і культурної спадщини. Кожна сторона Конвенції зобов’язується не вдаватися до будь-яких навмисних дій, що могли б завдати прямо чи посередньо шкоди культурній і природній спадщині, яка розміщена на території інших держав — сторін цієї Конвенції.

Конвенцією створюється Міжурядовий комітет з охорони світової культурної і природної спадщини. Сторони Конвенції подають Комітету перелік цінностей культурної і природної спадщини, що розміщені на їх території і можуть бути включені у Список світової спадщини, якщо вони мають видатну універсальну цінність відповідно до встановлених критеріїв.

Список Світової спадщини ЮНЕСКО містить 936 об’єктів (зокрема 725 культурних, 183 природних і 28 змішаних) зі 190 країн. Від України увійшло 5 пам’яток: культурні – Собор святої Софії і прилеглі монастирські споруди в Києві та Києво-Печерська Лавра (внесено у 1990 році), Ансамбль історичного центру Львова (внесено у 1998 році), об’єкт науково-культурної спадщини «Дуга Струве», що включає 4 геодезичні пункти: Баранівка (село Баранівка, Хмельницька обл.), Катеринівка (с. Катеринівка, Хмельницька обл.), Старонекрасівка (с. Стара Некрасівка, Одеська обл.), Фельштин (с. Гвардійське, Хмельницька обл.) (внесено в 2005 році), Резиденція митрополитів Буковини Далмації (внесено в 2011 році) та природні – Букові праліси Карпат (внесено у 2007 році).

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці